За трети път „Андип-92“ пострада от птичи грип. БАБХ откри занижени мерки за биосигурност

Общо 250 хил. кокошки носачки са засегнати
Според финансовия одит на ЕК, България изплаща по-високи обезщетения на птицевъдите

кокошкиБАБХ констатира за трети път огнище на Инфлуенца по птиците в обекти на фирма ЕТ „Андип-92“ на територията на гр. Асеновград, обл. Пловдив. Първото огнище беше обявено на 5 април 2019, а второто на 8 април 2019 г., третото на 4 юни.

На първия етап веднага след откритане на 4-то огнище са умъртвени над 75 хиляди птици. В рамките на днешния ден се извършва умъртвяването на останалите 174 хиляди кокошки носачки, за които се оказва, че са се заразили преди евтаназирането на носачките на 4 юни. Задълбочено епизоотично проучване, извършено от комисия, съставена от експерти на БАБХ и ЦОРХВ, доказва, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност, съобщиха от БАБХ.

Агенцията по храните е уведомила писмено ЕК за поредното възникналото огнище на Инфлуенца в този обект. На 26 юни 2020 година, в отговор на уведомлението е получен отговор от ЕК, в който се подчертава важността от незабавното прилагане на всички мерки за ликвидиране на заболяването и умъртвяването на птиците в засегнатото и контактното стопанство.

Изпратени са проби от огнището в Европейската референтна лаборатория за Инфлуенца по птиците в Падуа, Италия. Резултатите потвърждават, че изолираният щам е H5N8 и е идентичен с щама, предизвикал епидемиите през предходните години в България.

Наличието на огнище налага и рестрикции по отношение на търговията с птици и птичи продукти от засегнатия район. Заради огнището в пловдивската фирма ЕТ „Андип-92“ към момента България не притежава статут на страна, свободна от Инфлуенца по птиците в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE).

Във връзка с ликвидирането на първото и второто огнище във фирма ЕТ „Андип-92“ БАБХ е изплатила на бизнес оператора обезщетение в размер на 5 061 816 лева. По време на финансовия одит по отношение на Инфлуенца по птиците, ЕК е констатирала, че изплатеното обезщетение за единица животно е в по-високи размери, спрямо обезщетенията, изплащани в други страни членки.

Leave a Comment