Белгийски производители на картофи и цветя ще получат 35 млн. евро субсидии заради Ковид-19

производител на картофиЕвропейската комисия (ЕК) одобри белгийска схема на стойност 35 милиона евро за подпомагане на компании, работещи в секторите за първично производство на картофи и цветарство във фламандския регион, които са засегнати от КОВИД-19. Схемата беше одобрена във временната рамка за държавните помощи.

Обществената подкрепа ще бъде под формата на директни субсидии. От общия бюджет от 35 милиона евро, 10 милиона евро са заделени за подпомагане на производителите на картофи и 25 милиона евро за подпомагане на производители на декоративни растения. Мярката има за цел да отговори на нуждите от ликвидност на тези компании и да им помогне да продължат дейността си по време и след избухването.

Очаква се схемата да се възползва от около 1450 малки и средни предприятия, от които около 650 активни в картофения сектор и 800 в сектора на цветарството.

Комисията заключи, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за отстраняване на сериозни смущения в икономиката на държава-членка.

Leave a Comment