Отрязаха над 1 милиард лева по Програмата за селските райони за 2014-2020 г.

селски пейзажБългария ще получи над 1 милиард лева по-малко средства по Програмата за развитие на селските райони през следващия програмен период (2014-2020 г.). За 2007-2013 година отпусната сума бе 2 609.1 милиарда евро, а планираните за следващите 7 години субсидии по тази програма са 2 078.6 милиарда. Разликата е 530 милиона евро, съобщи тази вечер бТВ. Намалението е с около 20 процента.

„Отрязването на европейските помощи не е само за България. Криза е“, коментира земеделският министър Димитър Греков. Той успокои, че за сметка на намалението по Програмата за развитие на селските райони, директните субсидии за производители ще са двойно по-големи.

ПРСР финансира изключително важни инициативи като модернизиране на стопаствата, подпомаг младите фермери да започнат дейност, субсидира изграждането на микропредприятия, на дейности по горите. Освен това доста общини се възползват от програмата и инвестират в инфраструктури.

Министър Греков посочи, че степента на намаление е в пряка зависимост от усвоените средства. Днес той отчете в Парламента, че 55% от бюджета на програмата е усвоен.

Leave a Comment