Обнародвана е наредба за здравните правила към животни, от които се добива храна

Абърдийн Ангус - най-отглежданата в България месодайна порода

Абърдийн Ангус – най-отглежданата в България месодайна порода

Обнародвана е Наредба №5, която определя здравните изисквания към животни, от които се добиват храни за консумация от хора или се внасят такива от трети страни. Контролът за това е изцяло в компетенциите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Агенцията следи животновъдните ферми, преработката и дистрибуцията, както и дали продуктите не идват от обект, който е в режим на ветеринарно-здравни ограничения. В приложение се изброяват и болестите, заради които се налагат ограничения. Това са Класическа и африканска чума по свинете, шап, птичи грип, нюкясълска болест, чума по говедата, чума по дребните преживни животни, везикулозна болест по свинете и болести по водните животни. Изискванията важат и за производителите на аквакултури.

Ако животновъдните обекти се намират в територия, която е с наложени от ветеринарните власти ограничения, но самите те не са засегнати, БАБХ следи за спазване на определения ред за транспортирането и преработката им, която трябва да се извърши в одобрено от агенцията предприятие.

В наредбата е описана детайлно и здравната маркировка за прясно месо: единичен шестоъгълен печат с основи от по 4 см и страни от по 3 см, височина 5 см и широчина 7,5 см, в който се вписват кодовете на държавата и месодобивното предприятие, както и номерът от личния щемпел на официалния ветеринарен лекар, инспектирал месото. Буквите трябва да са с височина най-малко 0,8 см, а цифрите – най-малко 1 см. Здравната маркировка трябва да съдържа диагонален кръст, който се състои от две прави линии, пресичащи се в центъра на печата така, че информацията върху него да остава четлива.

Етикетът на храните, които не са преминали преработка, съдържат умален вариант на здравната маркировка.

В норматива се посочва, че официалните ветеринарни проверки за съответствие с изискванията на тази наредба, свързани с продуктите от животински произход за консумация от хора, се извършват без предварително уведомяване.

Наредбата влиза в сила от днес.

 

Leave a Comment