За 6 години износът на зеленчуци се е увеличил със 160%
В последните 6 години възходящата посока на вноса и износа на плодове и зеленчуци е факт. Най-драстичен е ръстът, който се наблюдава при износа на зеленчуци.
По предварителни данни на Националния статистически институт, цитирани от земеделското министерство, през 2020 г. износът на зеленчуци е достигнал до 48 261 тона. За сравнение: през 2017 г. той е бил 36,5 хил. тона, а през 2015 г. е едва 18,5 хил. тона. Така за периода 2015-2020 г. увеличението на българския експорт на зеленчуци е 160%.
В същото време има по-плавно нарастване и на вноса на зеленчуци. През 2020 г. той е в обем от 272 127 тона, през 2017 г. е 235,8 хил. т, а през 2015-а е 210,9 хил. тона. Тук посоката нагоре не е толкова стръмна и се изчислява на 29% за 6 години.
При плодовете, където картината не е толкова ясна заради бананите и цитрусите, които реекспортираме, също посоката е нагоре – и при вноса, и при износа.
Предварителните данни за 2020 г. показват, че сме внесли 359 023 тона плодове. Вносът през 2017 г. е 294,8 хил. тона, а през 2015 г. – 240,5 хил. тона. Сметката показва, че за 6 години вносът на плодове се е увеличил с 49%.
При износът на плодове имаме по-полегат ръст, който за периода се изчислява на 37%. През 2020 г. сме експортирали 54 536 тона, през 2017 г. са 41,5 хил. т, а през 2015 г. – 39,6 хил. тона.
2020 г.
За 2020 г. при пресните зеленчуци се отчитат съществено по-големи доставки спрямо предходната година на краставици – с 4,4 хил. тона (17,9%), картофи – с 3,7 хил. тона(8,8%) и домати – с 2,6 хил. тона (3,1%). Същевременно, вносът на лукови зеленчуци спада с 9,1 хил. тона (26,8%).
Над половината от целия внос на пресни плодове през 2020 г. се формира от цитрусовите плодове и бананите – общо 193,8 хил. тона, което е с 6,7% повече на годишна база. От произвежданите в страната продукти, съществено нарастват доставките на дини – с 6,1 хил. тона (20,4%), грозде – с 2,2 хил. тона (24,7%) и круши – с почти 1 хил. тона (26,3%). От друга страна, внесеното количество ябълки спада с 15,1 хил. тона или 22,2%. Понижение се отчита и при прасковите, ягодите, кайсиите, пъпешите, черешите, сливите и вишните – с между 9,8% и 84,8%.
Според предварителните данни на НСИ, през 2020 г. износът на пресни зеленчуци се повишава с 4,8% на годишна база, до 48,3 хил. тона, а този на пресни плодове – намалява с 5,3%, до 51,6 хил. тона.
Най-голям принос за увеличение на общия износ на пресни зеленчуци има отчетеният ръст при краставиците – с 4,4 хил. тона, сладката царевица – с 2,5 хил. тона и пиперките – с 2,4 хил. тона. Повече са и изнесените количества домати (с 1,2%) и зеле (с 42,9%). Сериозно намаление спрямо предходната година е налице при експорта на бобови зеленчуци (основно грах) – с 6,1 хил. тона (49,2%). Съществено по-малко са и реализираните навън картофи и лукови зеленчуци – съответно с 30,6% и 45,3%.
Годишното понижение на общия износ на пресни плодове е свързано основно със свитата реализация на дини – с 5,2 хил. тона (57,1%) и череши – с 1,3 хил. тона (61,4%). С между 28,1% и 61,4% по-малко са насочените за чужбина черупкови плодове, кайсии и ябълки. Значително нараства обаче експортът на праскови, грозде и вишни – около два – три пъти спрямо 2019 г.