Заради арктически студ 90% от кайсиите и прасковите във Франция измръзнаха

Щети има още при лозя, рапица и захарно цвекло. Правителството ще изплати компенсации на пострадалите фермери
Френските лозари опитаха да спасят насажденията

Френските лозари опитаха да спасят насажденията

Правителството призна щетите на засегнатите фермери и земеделските производители от Франция вече могат да получат държавна подкрепа за компенсирането им.

Министърът на земеделието Жулиен Денорманди потвърди състоянието на „Calamité Agricole“  (селскостопанското бедствие) миналия четвъртък. Денорманди заяви пред френските медии: „С това потвърждаваме изпълнението на така наречената програма Calamité Agricole.

Официалната дефиниция на ситуацията означава, че правителството се ангажира да предостави финансова помощ като компенсация на засегнатите фермери и производители и да гарантира, че застрахователите и банките също ще работят заедно. Засегнатите имат достъп до обезщетение от националния фонд за земеделски риск (FNGRA).

По принцип Calamité Agricole трябва да бъде признат от властите, преди средствата да бъдат освободени от застрахователи и други източници.

Земеделският министър Жулиен Денорманди заяви, че застудяването при температури доста под нулата ще доведе до „значителни загуби“ за сектора. Той определи ситуацията като „доста необикновена“.

В определени региони, които са предимно в северната и югоизточната част на страната, ниските отрицателни температури в регионите Дром и Ардеш в централна и южна Франция унищожиха до 90 процента от реколтите от кайсии и праскови, потвърди френският земеделски министър.

Националната асоциация на лозарите също предупреди, че ситуацията е „една от най-сериозните през последните десетилетия“ и че производството ще намалее значително тази година. За да се предпазят от измръзване, френските винопроизводители запалиха хиляди малки огньове под лозите.

Рапицата и захарното цвекло също са повредени

Рапицата също може да претърпи значителни загуби, ако маслодайните растения навлязат във важната фаза на цъфтеж в условията на необичайно студени въздушни маси, които се плъзгат от Арктика, съобщават френските метеорологични служби, каза консултантската компания Strategy Grains. От друга страна, зимните зърнени култури при най-големия производител на зърнени култури в Европейския съюз са класифицирани като по-малко податливи и засегнати, твърдят френски анализатори.

Няколко застудявания през последната седмица обаче са повредили между 30 000 и 50 000 хектара от френските площи със захарно цвекло, съобщи групата производители CGB пред пресата в понеделник, наричайки това най-тежките загуби, свързани с измръзване за сектора, регистрирани някога.

Новата оценка на CGB е, че от 10 000 до 40 000 хектара вероятно ще трябва да бъдат презасадени. Това би представлявало до 10% от тазгодишната площ на захарното цвекло, което CGB е изчислило на около 400 000 хектара, около 6% по-малко в сравнение с 2020 г.

Leave a Comment