Честваме Христо Ботев и безсмъртните ни герои

Христо БотевПреди 145 години на 2 юни 1876 г. във Врачанския Балкан загива от куршум Христо Ботев – патриот, поет, вулкан от страсти и любов към България, а също и към любимите жени.

Спорен е въпросът кой е изстрелял куршума. Редовната турска войска, която е обкръжила четата на Христо Ботев, отрязва главата на героя и я забива на кол в центъра на Враца за ужас на българите. Той е само на 28 години, а малката му дъщеря Иванка е на по-малко от два месеца.

Оттогава досега 2 юни се отбелязва с различни имена, а за последно денят се нарича Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Така е записан в решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

За първи път денят на Ботев е бил отбелязан във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници.

На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Днес също в 12 часа сирените ще засвирят, за да отдадем почит на безсмъртния герой и на всички българи, които са предпочели свободата на родината пред живота на роби.

Leave a Comment