Досие №ПВ0071 – Георги Гергов – пари, власт, политика

Откъс от „бизнес пътя“ на пловдивския олигарх, описан във въпросното досие с обем от 26 страници
Георги Гергов

Гергов спечели 3 пъти панаира – веднъж, когато правителството на Станишев и кметът Чомаков му дадоха част от него. Втори път, когато той успя да изкупи дяловете на реститутите и стана мажоритар. И трети път – в съда.

За „Досие 0071“ на Георги Гергов разказа вчера ексдепутатът Христо Марков на пресконференция, дадена от протестиращите в Пловдив. Той посочи, че разработката е секретна и е направена от Центъра за стратегически анализи. Какъв е този „Център“, не стана ясно. Интернет търсачките също не дават отговор. „Досието“ на Георги Гергов обхваща периода 1989-2013 г., а като ключови думи в разследването са посочени „пари“, „власт“, „политика“. Обемът му е 26 страници, формат А4.

Приятели на АгроПловдив.БГ предоставиха „Досие ПВ0071“. Впечатлението след прочита му е, че на места то е по-скоро литературна, отколкото документална творба. В нея има и чисто емоционално-коментарни отклонения. Срещат се обаче и епизоди – като сделката за Международен панаир Пловдив, които са описани подробно, с дати и номера на конкретни министерски и съдебни решения.

Може да се обобщи, че като цяло досието е интересно четиво.

В него е разкрито партийното многообразие на Гергов, връзките му със силните на деня през целия 24-годишен период, бизнес ходовете му.

АгроПловдив публикува два откъса от „Досие 0071“. Първият, който е по-фактологичен и касае част от маневрите за придобиване на „Международен панаир Пловдив“. И вторият – за 50-годишния рожден ден на Георги Гергов. Честно казано, публикуваме вторият за цвят. А също и защото двете събития се случват по едно и също време – юбилейният празник на бизнесмена. Ето ги:

Космическата скорост, с която панаирът от държавен стана „публично-частен“*

„… С решение №773 от 10.11.2006 г. Министерски съвет на Р България приема Стратегия за преструктуриране на панаира и дава ход на процедурата чрез увеличаване на капитала. На 04.12.2006 г. (понеделник) Гергов внася искане към Пловдивски окръжен съд (председател Сотир Цацаров) за назначаване на три вещи лица по негов избор (Гиздаков, Хаджиев, Ранделов) за оценяване на неговите имоти (хотел „Санкт Петербург“, ресторант „Пълдин“ и други) като апорт в капитала на „Пълдин туринвест“ за участие в „Международен панаир – Пловдив“.

На 07.12.2006 г. (светкавично бързо) Пловдивският окръжен съд (ПОС) възлага на точно тези три вещи лица оценка на това имущество и им определя за това срок от 1 (един) работен ден – 08.12.2006 г. (петък)? Те, разбира се, се справят с уникално късия срок и в рамките на деня оценяват имотите на стойност 67 765 100 лева. Само преди няколко години тези имоти са закупени от държавата за няколко милиона лева!

Гергов е толкова сигурен в тяхната експедитивност, че още същия ден – петък, внася дължимите такси за извършената експертиза, които се плащат след свършена работа, приета от съда.

Занижената оценка на активите на панаира (около 3-4 пъти) и завишената оценка на апорта (поне 10 пъти)довежда до придобиване на половината панаир без да се даде и един лев. С тази схема тази сделка се нарежда в топ 5 на най-скандалните приватизационни сделки на прехода.

На 11.12.2006 г. (понеделник) ПОС приема оценката на вещите лица без забележки. Уникалното тук е, че протоколите на вещите лица са внесени на същата дата, в която съдът е свикал заседание. Това означава, че съдът е знаел, че вещите лица ще си свършат работата за един работен ден предварително.

В същия ден (11.12.2006 г.) заседава и Съвета на директорите на хотел „Санкт Петербург“АД, в който участват съпругата на Гергов – Величка Гергова и сестрата на Гергов – Христина Колева. Без да знаят решението на ПОС, който заседава по-късно, те приемат неговото решение и дават съгласие за апортиране на хотела в дружеството „Пълдин туринвест“АД.

На следващия ден (12.12.2006 г. – 50-ия рожден ден на Гергов), заседава и Съвета на директорите на „Пълдин туринвест“АД, който също потвърждава апорта.

Същата седмица (в петък 15.12.2006 г.) заседава и съвета на директорите на „Международен панаир Пловдив“ с председател Корнелия Нинова (зам.-министър), в който се взимат три важни решения: Изменя се уставът на дружеството, като всички решения, изискващи квалифицирано мнозинство от 2/3 се заменят с обикновено мнозинство от 1/2; увеличава се капитала на дружеството на 126 150 000 лв., въпреки че има три оценки на активите на панаира, от които най-голямата е над 400 000 000 лв.; приема се апорт от 64 810 400 лв., които са точно 49% от новия капитал.

На 18.12.2006 г. (понеделник) министър Румен Овчаров светкавично разглежда всички обстоятелства и взема Решение РД-21-325/18.12.2006 г. като принципал и собственик на капитала и приема увеличението на капитала с апорта на частната фирма.

На 19.12.2006 г. изпълнителният директор на панаира Йордан Радев (по същото време съпругата му Нина Радева е зам.-министър на Овчаров) внася искане в ПОС за пререгистрация при новите обстоятелства.

Разбира се, ПОС реагира светкавично и на 21.12.2006 г. узаконява сделката с Решение 8263/21.12.2006 г.

На 08.01.2007 г.  съветът на директорите на Панаира избира за изпълнителен директор „ЦУМ“АД-София с представител Георги Тодоров Гергов. Чудесен подарък на на фамилията Гергови, сътворен от държавата и съда в рамките на две седмици! 

––––-

* Следвайки принципа за проверка на данните, които се публикуват, АгроПловдив също разгледа документите в архива на Търговския регистър. Бяха установени неточности и непълноти в досието.

Оценката на Международния панаир, преди сделката с него, е наистина 126 150 000 лева, а непаричната вноска на Пълдин туринвест е изчислена на 64 810 400 лева. Те обаче не са в съотношение 51 към 49%, а 66.03% за държавата и 33.94% за Пълдин туринвест. Прави се преизчисление, според което държавата притежава 28 463 162 акции, а общинско-частното дружество държи 14 623 671 акции.

Решението на правителството, начело със Сергей Станишев, взето на 10 ноември 2006 г., обаче дава възможност на Пълдин туринвест в срок до 30 юни 2007 г. да придобие до 48% от панаира като направи апорти или внесе необходимите пари. Любопитното в това решение на МС е, че в него се казва, че делът на държавата в Международен панаир Пловдив не може да бъде намаляван под 51%. А това не беше спазено, тъй като в момента Пълдин туринвест притежава над 50% и е мажоритарен собственик.

Трите вещи лица, които толкова бързо правят оценките на имотите, с които Пълдин туринвест става съдружник в панаира, са били ангажирани с тази задача още през май от кмета Иван Чомаков. По това време се е създавало общинско-частното дружество и е трябвало да се знае общината с колко имота и на каква стойност участват в него. Същото се отнася и за участието на имотите на Георги Гергов, които са апортирани в Пълдин туринвест.  

Фамозният Happy birthday! (Из досието)

„… Особено бляскаво се празнува 50-годишният юбилей на бизнесмена (декември 2006 г.), на който присъства целият елит от София и страната. В ресторанта на хотела са всички – от президента Георги Първанов, през тогавашния кмет на София Бойко Борисов до медийните гурута – Тошо Тошев и Венелина Гочева.

На отделна маса са близките до президента интелектуалци, групирани около издателя Иван Гранитски. Тук са и бившите партийни ръководители (Дража Вълчева и други).

Магистратите са представени от прокурорите Росен Димов (ръководител на Апелативна прокуратура), Димитър Ангелов (ръководител на Районна прокуратура – съпругата му е адвокат на Гергов), Андрей Атанасов (ръководител на Окръжна прокуратура) и много съдии начело със Сотир Цацаров – председател на Окръжен съд.

Естествено, начело е комисар Йордан Кюмюрджиев и комисар Ангел Рангелов – бивш и настоящ за този момент ръководител на полицията в областта. По-късно и двамата се хвърлиха в политиката, спонсорирани от рожденика.

Тук е и групата около Първанов – Румен Петков, Корнелия Нинова, Петър Мутафчиев и т.н.

Любопитното е, че почти всички са членове на масонската ложа, оглавявана от Гергов. В продължение на два часа безкрайна опашка от гости връчва подаръци на семейство Гергови, а пирамидата от букети достига тавана на ресторанта…“

Свързани публикации: Пловдив има 6 неприлични богаташи, сред които дядо Николай 

Leave a Comment