Цените на торове, фураж, горива експлодират! 2021-а ще е изключително скъпа за фермерите

Проблемът е в увеличеното търсене на суровини и трудните доставки

Трактор в животновъдна ферма с ремарка ДжоскинРазходите за селскостопанско производство експлодират – независимо дали за заетите със земеделие или с отглеждане на животни.

Цените на селскостопанските суровини вече се бяха повишили до нов рекорд през януари. Но спиралата на разходите продължава да се върти нагоре, пише немското аграрно изданиеAgrarheute.

Вече не става дума само за изключително рязкото поскъпване на фуражите, торовете, енергията или дизела. Междувременно взривът на разходите достигна и до всички други предварителни продукти, оперативни ресурси и суровини. Капиталовите стоки като селскостопанска техника и производствени технологии също стават много по-скъпи и строителните разходи просто минават над хоризонта.

„В миналото имаше повишения на цените в отделни сектори, но никога в този мащаб“, казва Ханс Петер Волсейфер, президент на Централната асоциация на немските занаяти.

Явлението не се ограничава до Германия или Европа. Напротив: На световните фондови борси можете просто да наблюдавате как цените на суровините продължават да пробиват нови върхове.

В Германия Федералната статистическа служба отчете увеличение на цените на търговските продукти от малко под 4 процента през март. Продуктите на едро са поскъпнали с почти 6 процента. За последно подобен рязък скок на цените имаше преди 10 години, съобщават статистиците.

Това са цените, които производителите начисляват франко завода – т.е. преди тези продукти да бъдат допълнително обработени или пуснати в продажба. Това ги прави важен ранен показател за по-нататъшното развитие на изкупните цени на земеделските суровини – и разбира се за динамиката на цените в цялата икономика.

Настоящото развитие е „необикновено“, защото почти всички цени на суровините, от петрола до дървесината и междинните продукти, са се повишили значително, казва Клаус Михелсен от Германския институт за икономически изследвания в Берлин.

Икономистите от DZ Bank предполагат, че инфлацията ще се увеличи значително през годината. Според Бундесбанк инфлацията в Германия може да достигне 4% до края на годината. Това ще бъде най-високата стойност от почти 20 години (1993).

Ако погледнете последното развитие на разходите за селскостопански суровини, мислите, че всъщност няма място за по-нататъшно увеличение на цените. Но причините за рязкото покачване на цените все още са в сила: прекъснати и неработещи вериги за доставки, огромно изоставане в корабния транспорт и оскъдни и много скъпи контейнери.

В допълнение: По-нататъшно забавяне на товаренето и транспортирането на суровини и продукти в резултат на ограниченията на корона-пандемията и износа.

Инфлацията в Германия даде допълнителен тласък от данъка върху CO2 , който е в сила от тази година . Това не само оскъпява дизела и маслото за двигателя, но и косвено увеличава цената на всичко, за което се изисква енергия.

Експлозията на разходите се подхранва и от друга страна: В много държави икономиката сега увеличава производството отново след драматичния спад на пандемичната 2020 г. Но за това спешно се нуждаете от суровини и предварителни продукти.

Резултатът: Експлодиращото търсене отговаря на изключително оскъдното предлагане – и това е съзвездието, което е причина за експлодиращите цени. Преди няколко седмици Европейската централна банка (ЕЦБ) докладва за възникващите тесни места и проблеми с доставките в икономиката.

Въпреки пълните книги за поръчки, дейностите на много компании бяха забавени от проблемите с доставката, твърдят банкерите в ЕЦБ. И проблемът няма да изчезне скоро: В световен мащаб има значителни проблеми в доставките на полупроводници, индустриални метали, химикали, пластмаси – и очевидно също на торове и пестициди . В Германия дървеният материал също е изключително оскъден и много скъп.

Съвсем ясно е, че проблемите ще продължат да се влошават, преди ситуацията да може постепенно да се успокои през втората половина на годината, смятат банкерите на ЕЦБ и други анализатори. За фермерите обаче това означава, че 2021-а ще бъде изключително скъпа година.

Leave a Comment