ДФЗ ще отпусне държавна помощ от близо 300 хил. лв. на преработвателни организации

кашкавал на конци, ХалалицаНа последното си заседание Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ реши да отпусне общо 295 хил. лв. държавна помощ на 4 браншови организации от сферата на преработката. Средствата са по схемата „Помощ за участие в изложения“ за три от организациите.

Единствено Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите получава средствата по държавната помощ de minimis и единствено за тази организация е посочена конкретната цел на финансирането, а именно за участие в Международно специализирано изложение – БУЛПЕК в София през 2021 г.

Средствата са разпределени към:

Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в размер на 50 000 лв.;

Асоциация на млекопреработвателите в България в размер на 80 000 лв.;

Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) в размер на 75 000 лв.;

Асоциация на месопреработвателите в България в размер на 90 000 лв.

Взето е и решение да се изплати индивидуална помощ  de minimis за 2021 г.в размер на 8 730 лв. в полза на земеделския стопанин Христо Димитров Христов за обезпечаване изхранването на наличните и регистрирани животни в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти (ВетИС) на БАБХ, като за целта сключва договор с ДФ „Земеделие“.

Предполага се, че това е животновъдът от град Болярово, чиято снаха Ана Петрова отказа да пусне ветеринари при стадото през 2018 г., когато бе обявено, че в югоизточните части на страната върлува Чума по дребните преживни животни. Това бе единственият начин да се възпротиви на намерението на властите да изтребят повечето овце и кози в Странджа. Цената на опазването на животните бе, че фермата на Христо Христов и Ана Петрова бяха отписани от регистъра на БАБХ и стопаните бяха изключени от всякакво подпомагане – европейско и държавно.

Leave a Comment