Търговията на ЕС със селскостопански храни е за 305 млрд. евро за 2020 г.

Миналата година стойността на износа бе 184 млрд. евро, на вноса 122 млрд.

ГМО соя2020 г. бележи още едно подобрение на водещата позиция на ЕС сред най-големите износители на селскостопански храни в света. От страна на вноса ЕС стана третият по големина вносител след САЩ и Китай, според доклад, публикуван днес.

2020 г. беше изключително предизвикателна, но все пак успешна година за търговията на селскостопански храни с ЕС, която достигна обща стойност от 306 милиарда евро: 184 милиарда евро в износ и 122 милиарда евро внос. И двете стойности представляват лек ръст от съответно 1,4% и 0,5%, в сравнение с 2019 г.

ЕС изнася широка гама от продукти от всички части на веригата на стойността . Вносът от ЕС е ясно доминиран от основни селскостопански храни и фуражни продукти, които представляват около 75% от целия внос.

Разглеждайки продуктовите категории, износът на свинско месо и пшеница допринесе значително за увеличаването на общия износ на селскостопански храни в ЕС. Ръстът на вноса на селскостопански храни в ЕС се дължи главно на увеличаването на стойностите на вноса за маслодайни семена, мастни киселини и восъци, палмово масло, плодове и соеви зърна.

Китай, Швейцария и регионът на Близкия изток и Северна Африка бяха основните дестинации за растеж на износа на селскостопански храни от ЕС през 2020 г. Стойността на износа на ЕС падна най-много за САЩ, Турция, Сингапур и Япония. По отношение на вноса Канада нарасна значително като източник за внос от ЕС. В същото време вносът на ЕС е спаднал най -много от Обединеното кралство, Украйна и САЩ.

През 2020 г. Обединеното кралство беше най-важният партньор на ЕС в търговията със селскостопански храни, с дял от 23% в общия износ на селскостопански храни на ЕС и 13% в общия внос.

Leave a Comment