Рожден ден на Google

Последната борсова цена на акцията на най-посещавания уебсайт в света е 2 851,17 долара

гугълДнес Google отбелязва 23-ия си рожден ден.

Американската мултинационална технологична компания е създадена на 4-ти септември 1999 г. от двама студенти в Станфордския университет – Лари Пейдж и Сергей Брин. В края на 2019 г. те напуснаха управлението на компанията, която от 2015 г. е 100% собственост на Alphabet Inc.

Двамата основатели притежават общо към 14 % от Google и изцяло контролират Alphabet Inc. Според Блумбърг техните активи са на стойност 126 милиарда долара.

Πeйдж и Бpин oбщo пpитeжaвaт aĸтиви зa $126 милиapдa, cпopeд Вlооmbеrg.

През 2015 г. индиецът Сундар Пичай е назначен за главен изпълнителен директор на мястото на Лари Пейдж, който става главен изпълнителен директор на Alphabet. На 3 декември 2019 г. Пичай стана и главен изпълнителен директор на Alphabet.

Днес никой не може да оспори факта, че Google най-посещаваният уебсайт в света. Няколко други сайтове, собственост на Google, също са в списъка на най-популярните, като например YouTube и Blogger. В класацията на Форбс за най-ценните марки в света Google е класиран на второ място.

Последната цена на акциите на Google (от 24 септември 2021 г.) на американския борсов пазар е 2 851,17 долара, като само за година тя се е увеличила с 95% след преодоляване на всеобщия срив през февруари 2020 г., предизвикан от пандемията.

Google получава значителна критика, а също така и глоби, заради опасения за поверителността, избягване на данъци, цензура, неутралност при търсене, антитръстово законодателство и злоупотреба с монополно положение.

Технологичният гигант генерира по-голямата част от приходите си от реклама. Това включва продажби на приложения, покупки, направени в приложението, продукти с цифрово съдържание в Google и YouTube, Android и лицензионни и сервизни такси, включително такси, получени за предложенията на Google Cloud. Четиридесет и шест процента от тази печалба е от кликвания (цена на кликване), възлизаща на 109 652 милиона щатски долара през 2017 г. 

Към 30 септември 2020 г. Alphabet Inc. е имала 132 121 служители, от които над 100 000 са работили за Google. В доклада за разнообразието на Google за 2020 г. се посочва, че 32 процента от служителите са жени и 68 процента са мъже, като етническата принадлежност на работната сила е предимно бяла (51,7%) и азиатска (41,9%).  В рамките на техническите служби 23,6 % са жени и 26,7 % от ръководните роли са заемани от жени. В допълнение към своите 100 000+ служители на пълен работен ден, Google използва около 121 000 временни работници и изпълнители към март 2019 г.

Служителите на Google се наемат въз основа на йерархична система. Те са разделени на шест йерархии въз основа на опит и могат да варират „от работници в центрове за данни от начално първо ниво до мениджъри и опитни инженери на шесто ниво“. Като техника за мотивация, Google използва политика, известна като Innovation Time Off , където инженерите на Google се насърчават да отделят 20% от работното си време за проекти, които ги интересуват. Някои от услугите на Google, като Gmail, Google News , Orkut и AdSense произхождат от тези независими начинания. 

Компанията е открила десетки офиси в света, като само в САЩ те са 32, в Европа 24, в Азия 18, а в други части на света още 11.

Leave a Comment