Държавните горски стопанства започват директни доставки на евтини дърва за огрев на населението

56 склада на горски стопанства ще извозват до населените места дървата в количества, изготвени по списъци на кметовете. Стоката ще е по цени на едро, прекупвачи няма да има, съобщи днес Корнелия Нинова от сградата на Министерството на земеделието

складове

Корнелия НиноваДържавните горски и държавните ловни стопанства ще започнат да извършват директни доставки на дърва за огрев на гражданите по списъци, изготвени от кметовете на населените места. Отначало тези доставки ще се извършват от 17 държавни склада, които в скоро време ще се увеличат на 56 склада.

Дървата за огрев ще се доставят от горските стопанства в селищата на цените, на които до момента ДГС са продавали дървесината на търговци посредници. Върху цените няма да се налагат такси и други търговски надбавки.

Това съобщи днес в Министерството на земеделието  Корнелия Нинова в качеството ѝ на председател на БСП, като заяви, че така партията изпълнява едно от предизборните си обещания. В пресконференцията взе участие и земеделският министър Иван Иванов, който даде допълнителни пояснения по темата.

Нинова подчерта, че 1,5 милиона домакинства, които се отопляват с дърва, вече няма да ги плащат на двойните цени, на които се предлагат от посредниците. Това ще е така за този и за следващите отоплителни сезони.

Държавните горски стопанства (ДГС) започват процедура за закупуване на високопроходима техника за добив на дървесина чрез обществени поръчки.  Инвестицията ще е за сметка на ДГС.

Освен това горските стопанства ще наемат допълнително работна ръка за добива на дървесината. Очаква се проблем за намиране на работници да няма, тъй като като работници на държавни предприятия, те ще се осигуряват върху реалното трудово възнаграждение и освен това ще получават редовно заплатите си.

Иван ИвановЗемеделският министър Иван Иванов допълни, че тъй като тази подкрепа е единствено за населението, ще бъдат взети мерки , за да се избегнат спекули. Списъците, които кметовете ще изготвят, трябва да са коректни и според нуждите на хората.

На въпрос, свързан с напояването, Иван Иванов каза, че земеделците няма да имат проблеми с напояването, язовирите са пълни.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment