Девет депутати искат да освободят индустриалния коноп от консервативното законодателство

Отглеждане и преработка на Cannabis Sativa L. влезе като законопроект в парламента

отглеждане на канабис - конопЗаконопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите дава шанс на земеделците да отглеждат индустриалния коноп Cannabis Sativa L. Законопроектът е внесен от девет депутати, от които петима са членове на земеделската комисия в парламента.

В проекта се внася конкретизиране в чл. 29, ал. а, в който е посочено, че ще е разрешено не само отглеждането, но и преработката не изцяло на растенията от рода коноп (канабис), а конкретно на вида Cannabis Sativa L. – индустриален коноп.

Запазва се изискването растенията да са със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол, определено в листната маса, цветните и плодните връхчета.

Запазва се също така разрешителния режим за отглеждане на конопа. Министърът на земеделието ще издава разрешение за това.

В допълнителните разпоредби е записана нова точка 2, която гласи: „Преработка на растения от рода на конопа е всяка дейност, която води до превръщане на растенията от рода на конопа (канабис) и части от тях със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол, определено в листната маса, цветните и плодовите връхчета, в суровини и продукти без наличие на тетрахидроканабинол, включително отопяване, раздробяване, смилане, термична обработка, сушене, екстракция, пресоване и комбинация от тези процеси“.

Мотивите на вносителите на промените в Закона за наркотични вещества и прекурсори са, че в исторически план България е била водещ производител на коноп поради благоприятните си природо-климатични условия, а в момента е една от малкото държави членки на ЕС, в които отглеждането му е силно ограничено до производство на конопени растения за влакна, семена за фураж и храна и семена за посев.

„С отглеждането и преработката на растението може да се създадат устойчиви земеделски практики и да се развива не само селското стопанство, но и производството на модерни и търсени продукти, което ще увеличи експорта, брутния вътрешен продукт и ще развива зелената икономика на страната“, пише в мотивите към законопроекта.

В тях се посочва още, че индустриалният коноп расте и се отглежда без пестициди и с малко вода, а при растежа на всеки тон се абсорбират 1,6 тона въглероден диоксид. Този вид консумира една трета от водата, необходима при отглеждане на царевица. Кореновата система на индустриалния коноп достига до 2 метра в дълбочина, поради което той е подходяща за сеитбооборота култура, която повишава плодородието и състава на почвата.

Хубавото на канабиса е, че всяка част от него може да се използва и продава.

Посочва се, че индустриалният коноп неправилно се свързва с марихуаната. Двете растения принадлежат на едно семейство, но са от различен вид. За разлика от индийския коноп (марихуаната), индустриалният няма наркотични и психоактивни свойства.

Маслото от семената на индустриалния коноп могат да се използват за производството на индустриални бои и лакове, мастило или биогорива – биоетанол и биодизел. Освен това е подходящо и за козметични цели с доказаното си действие срещу акне и за подобряване на състоянието на кожата. Конопените семена са с високо съдържание на протеини и затова са в групата на супер храните, пишат вносителите на законопроекта.

Канабидиолът се произвежда от листната маса, цветните и плодните връхчета на растението и има изцяло терапевтични свойства. Този екстракт може да се продаде за 10 000 долара/литър, твърдят вносителите.

Стеблото на растението се използва за производство на естествени строителни материали като тухли и коноп-бетон, а целулозата в тях – за направата на биопластмаса.

Влакната от външната част на стеблото могат да се използват в текстилната индустрия за производство на платове, въжета и дори мебели.

Прочети още: Най-големият производител на марихуана в Калифорния купува 5 500 дка оранжерия, за да отглежда канабис

Стопаните на канабис ще информират МЗХГ при сеитба, жътва и продажба

Лозя с индустриален коноп в междуредията? Не влияе на виното, увеличава доходите и храни пчелите

 

Leave a Comment