Горещините съсипаха една пета от пшеницата на Индия
Вторият най-голям производител на хлебно зърно в света вижда непоправимите последици от свиването на неузрелите зърна заради мартенските високи температури
Индийските фермери са притеснени за реколтата си от пшеница – не толкова заради настоящите рекордни температури, а защото този март като цяло беше най-горещият март от температурните рекорди от 1901 г. насам. Пшеничните зърна обикновено узряват през този месец и тогава са особено чувствителни към топлината.
Балдев Сингх от Сангрур видя как реколтата му се свива пред очите му, тъй като зимата не премина към прохладна пролет, както обикновено, а направо към неумолими летни горещини. Фермерът от Пенджаб – щатът, известен като индийската житница – загуби около една пета от добива си. Други фермери бяха засегнати още по-силно.
Индия, вторият по големина производител на пшеница в света, традиционно изнася малко от нея. Изправена пред недостиг поради войната в Украйна, Индия планира да пробва нови пазари и да се възползва от повишените световни цени. Но на фона на намалената от горещините реколта, това би създало „много натиск върху местната наличност на пшеница“, казва Девиндер Шарма, базиран в Чандигарх земеделски експерт.
В момента Индия изпитва изключителна гореща вълна. В Раджгарх, град с население от 1,5 милиона души в централна Индия, термометърът показа 46,5 градуса по Целзий, докато термометрите в девет други града също се покачиха над 45 градуса.
Изключително високите температури дори запалиха огромно сметище в индийската столица Ню Делхи. Фридерике Ото, климатолог от Imperial College в Лондон, отбелязва, че подобни горещи вълни са се случвали около веднъж на всеки 50 години преди изменението на климата, причинено от човека. Сега те се появяват веднъж на всеки четири години.