Отстъпката от 0,25 лв./л при горивата ще се прилага от събота

НИС Петрол в ПловдивАко в утрешния брой на „Държавен вестник“ бъде обнародвана актуализацията на държавния бюджет, заложената в него отстъпка от 0,25 лв./литър бензин, дизел, пропан-бутан или метан, ще започне да се прилага от 0:00 часа в събота, 9 юли. Това каза пред Нова тв Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Той уточни, че бензиностанциите не са задължени да участват в прилагането на държавната помощ. Всички големи вериги обаче са заявили намерение да се включат. Търговците на горива на краен потребител ще получат обратно дадената отстъпка от 0,25 лв. след като им бъде възстановен декларирания ДДС, което ще е след близо два месеца.

“Клиентът трябва да попита дали операторът предлага отстъпката”, поясни Терзиев и допълни, че тя не важи за превозни средства от категория N1. Това са автомобили за превоз на товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 тона.

При обслужване на бензиностанция, за да получи отстъпката, потребителят трябва да представи талона на автомобилното средство, което трябва да бъде от категория L или M1.

Председателят на петролната асоциация каза още, че цените на горивата, макар и високи, вече са се успокоили и не се очаква поскъпване през юли.

Leave a Comment