„Ситигаз“ и ЕВН си разпределят Пловдив

Преди две години районът зад „Тримонциум“ се газифицира, а сега ще се топлофицира
х-л Тримонциум

„Тримонциум“ е на „Ситигаз“ от две години

Само за две години ул. „Г.М. Димитров“ (зад х-л „Тримонциум“) ще бъде разкопана два пъти. Първият път през 2011 г. направи изкопи „Ситигаз“, а днес от ЕВН „Топлофикация“ съобщават, че стартират изграждането на нов присъединителен топлопровод в централна градска част на Пловдив.  Той включва полагане на нова мрежа с дължина общо 66 метра. Ще бъдат затворени напълно кръстовищено на ул. „Д-р Г. М. Димитров“ и „Кракра“, както и цялата ул. „Кракра“. Разкопаното кръстовище ще спре движението на МПС от днес до 4 август, а ул. „Кракра“ в отсечката от „Г. М. Димитров“ до „Цанко Дюстабанов“ няма да е достъпна от 5 до 20 август.

Преди две години „Ситигаз“ прокара тръби по „Г. М. Димитров“ , а също така и по „Цанко Дюстабанов“. Тогава фирмата успя да приобщи големи потребители като бившия Партиен дом, Филхармонията, хотел „Тримонциум“, Техническия университет – филиал Пловдив, централния корпус на Пловдивския университет и сградите му на ул. „Костаки Пеев“, както и доста битови абонати. По-рано бе захранена с газ и Народната библиотека „Иван Вазов“.

В края на лятото миналата година през почти същите улици, включително и в северния край на ул. „Иван Вазов“ мина с багер и „ЕВН Топлофикация“. Сред по-едрите клиенти бяха „УниКредит Булбанк“ и Военният клуб. Тези дни ЕВН започна да копае и покрай Гроздовия пазар, за да топлофицира централната сграда на общината и жилищата, които пожелаят да са на централно парно. Повече от ясно е, че „Ситигаз“ няма да прокарва там газопроводи, поне докато не направи фирмено проучване какъв процент от живеещите са се включили към ЕВН и какъв процент от непожелалите да са на парно биха избрали да ползват енергията на газа.

От „Ситигаз“ обясниха, че двете дружества – тяхното и „ЕВН Топлофикация“ имат различни програми и до момента никое от тях не е обмисляло да съгласува намеренията си за полагане на тръби с другото. Единствено когато общината изпълнява инфраструктурни обекти, кани представители на двете фирми, за да действат съгласувано. Така се е случило при разширяването на бул. „България“ преди години.

 

Leave a Comment