Сделката на охранителя Енев: 8 години затвор срещу 1.5 млн. лв.

Георги Енев - инкасото

Георги Енев от годините, когато е бил беден, но свободен и свободен, но беден

Охранителят на Инкасо автомобил Георги Енев се призна за виновен за кражбата на близо 1,5 млн. лв., но отново отказа да съобщи къде са парите. Той получи 8 години затвор, според днешното решение на Пловдивския окръжен съд. В този смисъл той сключи сделката 96 месеца затвор срещу 1.5 милиона лева. 

С признанието за вина, Енев, наричан още Жоро Милионера, успя да спечели правото да бъде съден по кратката процедура.

Освен ефективната присъда от 8 години при първоначално строг режим, Енев бе наказан да не може да изпълнява длъжността материално отговорно лице и охранител за срок от 11 години.

Прокуратурата настояваше за най-строгото наказание от 20 години, но самопризнанието на Георги Енев позволи присъдата му да бъде намалена с до една трета.

Окръжните съдии не уважиха гражданския иск на фирмата-собственик на инкасо автомобила „Г4С Секюрити солушънс” за 1,482 млн. лева към Енев. Това е размерът на обезщетенията, изплатени от дружеството на пострадалите банки. Доводите са, че охранителят е подсъдим за сумата от 1,471 млн. лева, като собственост на фирмата са 6075 лева. Съдиите признаха само 182,25 лева, които са посочени като необезщетени средства, плюс лихвите по тях от момента на извършване на престъплението.

97% от изчезналите пари са платени от застрахователите, а за останалите 3% плюс лихвите дружеството ще търси отговорност от Георги Енев в ново дело, обясни един от адвокатите Йорданка Вандова.

Георги Енев не каза нищо за парите, които открадна на 22 юни 2012 година. Според адвоката му, това е негово право.

Когато се разбра за откраднатите пари, полицията започна да издирва охранителя под дърво и камък, но така и не го откри. Свидетели сочеха, че Енев е прехвърлил чувалите с банкноти в собствения си Опел Кадет на ул. „Петрова нива“ в Пловдив, но следите на автомобила се загубиха. Тринадесет дни по-късно той сам се предаде след като бе обявен за международно издирване.

 

Leave a Comment