Инж. Никола Кърнолски се върна начело на Басейнова дирекция – Пловдив

След почти 4 години отсъствия, предишният нов директор за втори път освободи поста си на главен инженер в „Напоителни системи“

Главният инженер на „Напоителни системи“ – Пловдив Никола Кърнолски се върна като шеф на Басейнова дирекция –

инж. Никола Кърнолски

инж. Никола Кърнолски
Снимка на АгроПловдив.БГ

Пловдив. Заповедта на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова за назначавенето на инж. Кърнолски е от 19 август. Предполага се, че в началото на септември ведомството ще обяви конкурси за ръководителите на басейновите дирекции в страната, както и на регионалните инспекции за опазване на околната среда и водите. Всички те бяха освободени преди преди три седмици от екоминистъра. Очаква се самите конкурси да са в началото на октомври.

Инж. Никола Кърнолски беше директор на Басейнова дирекция от 13 май 2003 г. до ноември 2009 г., когато управлението на Бойко Борисов постави на поста Атанаска Тунтова, член на ГЕРБ. Предишният, нов директор винаги е бил безпартиен, но за сметка на това професионалист в сферата на хидроинженерството. До назначаването му 2003 г. той също бе главен инженер на „Напоителни системи“.

Атанаска Тунтова, която преди това бе зам.-кмет на район „Централен“ в Пловдив, не бе освободена на 1 август както другите трима шефове на басейновите дирекции в страната. Причината за забавеното ѝ напускане бе участието на Тунтова в Световна генерална асамблея на Международната мрежа на басейновите организации в Бразилия. Тя е била там в качеството ѝ на президент на Мрежата на басейновите организации в Централна и Източна Европа. Веднага след завръщането ѝ на 19 август министерството я освободи.

Инж. Кърнолски обясни пред АгроПловдив.БГ, че още в първия си работен ден е поискал от директорите на отдели справки за свършеното до момента, а също и за състоянието на бюджета в дирекцията. „Най-важно е да подобрим административното обслужване, тъй като има забавени преписки за разрешения и да продължим работата по Плана за управление на риска от наводнение от речните басейни“, посочи той.

Leave a Comment