Канабис до Гребния канал на Пловдив! Защо древното растение е неунищожимо?

Малко производители се занимават с полезния коноп, от който са правили дрехи за кралете, хартия за библии, въжета за кораби, храни и други
коноп

По дигата на Марица до Гребния канал конопът се саморазмножава като плевел

Шестима производители на коноп (Сannabis – лат.н.) влязоха в ареста тази седмица. Те са от Цалапица, а полицаите преброили в дворовете и оранжериите им 98 стръка от растението. Попаднали са и на лаборатория, което недвусмислено показало, че са имали намерение да преработят части от канабиса в марихуана. Или смолата на растението – в хашиш. Съобщението от полицията и съда не дава информация за сорта, който задържаните са отглеждали. Миналата седмица пък изгоря с канабиса оранжерист от Мало Конаре.

Среща се и до Гребния канал

Когато човек се зарови в литературата и установи колко полезни качества има това растение, не може да не си зададе въпроса защо е строго криминализирано отглеждането на коноп у нас при положение, че само някои сортове съдържат вещества със слабо психотропно действие? И дали е тотално криминализирано? Когато човек излезе на разходка дори в града, или в парка, или на полето и срещне свободно растящ канабис, започва да се сеща, че природата е неунищожима въпреки законите. Това растение със сигурност е по-силно от тях. По дигата до Гребния

канабис

Друг екземпляр край пътеката

канал има повече коноп отколкото в дворовете и оранжериите на задържаните. Като види растенията, на човек най-естествено му идват въпроси от сорта кого трябва да арестуват полицаите – кметът на Пловдив, шефът на парк „Отдих и култура“ или началника на общинска полиция, под носа на която вирее конопа.

Част е от историята на света

Той е едно от най-древните растения. От незапомнени времена хората са използвали фибрите му, за да правят облекла от тях.  Известно е, че дрехите на кралете в Европа често са били правени от смес на коноп и лен. Първата библия на Гутенберг е отпечатана на хартия, произведена от коноп. Хартия от коноп е използвана до XIX век, но и досега е валидно изследването, че от 4 дка дървета може да се прави толкова хартия колкото от 1 дка коноп.

канабис

Някои сортове достигат 5 м височина

Известно е още, че от ликото на конопа се плетяли едни от най-здравите въжета – корабните. На практика конопеното влакно е признато за най-здравото техническо влакно. Маслото от семената му е доста скъпо удоволствие – 40 евро за литър в Европа. И не защото има психотропни качества – просто е полезно и може да се открие в магазините за здравословни храни. Някога се е смятало, че лекува някои форми на рак, а също тнака и простуди. Козметичната индустрия също го използва.

Светът познава канабиса като топлоизолатор, като биогориво и дори като строителен материал. Хенри Форд е използвал конопено масло, за да задвижва автомобилите. От него се прави както биодизел, така и етанол, който е заместител на бензините… Много може да се пише за това растение, което е забранено у нас. И което, на всичкото отгоре, има слаби наркотични качества.

Защо не се отглежда в България?

Има данни, че в Северна България все пак се развива, макар и слабо, индустриалното производство на коноп, където има отлични, богати с хранителни вещества почви и блатно-торфени пресушени низини. Конопът е много взискателен към почвата, на която се отглежда. Най-подходящи са дълбоките, рохкави, богати с лесно усвоими хранителни вещества и влага почви, с високо съдържание на хумус и с близки подпочвени води. По други данни алувиално-ливадните са много подходящи за канабиса. Върху колко декара е националното производство няма как да се каже – данни липсват.

Фермер, койте е имал намерение да отглежда индустриален коноп и е проучил процедурата разказа, че най-напред трябва да се подаде заявление до земеделския министър. Ако той даде съгласието си, следва закупуване на сертифицирани семена, за които има гаранции, че са от сорт, в който съдържанието на ТНС (тетрахидроканабинол) е по-малко от 0.2%. Проблемът е, че някой неприятел, може да пръсне шепа семена от наркотичните сортове канабис. Тъй като растението е специално отбелязано в Наказателния кодекс, посевът подлежи на чести проверки и вземане на проби. Ако пробите установят растение с по-високо съдържание на ТНС и СBD (канабидиол) … , фермерът може да се озове зад решетките.

И все пак, въпреки премеждията,…

Как се отглежда земеделската култура коноп – cannabis?

Той е влаголюбива култура и е твърде взискателен към почвата. Расте бързо като при оптимални условия може да се увеличи с 15 см за денонощие. Затова не страда от плевели, защото лесно ги задушава. Особено бързо расте от бутонизацията до цъфтежа на мъжките растения. То е двудомно растение, т.е. мъжките и женските сцетове не са на един корен. Вегетационният му период е 130-160 дни.

Най-добри предшественици за конопа са тревните полета. Добри предшественици, подходящи за отглеждането му, са също зърнените бобови и добре торените окопни култури. Той понася отглеждане след себе си няколко години.

Основната обработка на почвата зависи от предшественика. Ако се засява след тревно поле, се извършва оран на дълбочина 25-30 см. След другите предшественици веднага след прибирането им се извършва оран на същата дълбочина.

Наесен е за предпочитане изораните площи при силно заплевеляване да се преорат на 10-12 см, а ако не са заплевелени, да се култивират.

Предсеитбената обработка на почвата за отглеждане на коноп се състои от ранно пролетно брануване, след което се извършва сеитбата на конопа.

Торенето при конопа дава отличен резултат. Може да се използва много добре угнил оборски тор (2-4 тона на декар). Когато торът не е добре угнил, по-добре е да се внесе на предшественика.

При самостоятелно минерално торене на коноп се внасят 12-15 кг азот, 8-10 кг фосфор и при нужда и 6-9 кг калий на декар. Азотните торове се внасят предсеитбено, а фосфорните и калиевите – преди оранта.

При комбинирано торене (оборски тор + минерални торове) количеството на минералните торове се намалява с 1/4 до 1/3/

За сеитбата на конопа се използват семена от предишна реколта, понеже семената на конопа губят много бързо кълняемостта си.

Конопът се засява през първата половина на март за Южна България и през втората половина на март за Северна България, редово на 10-15 см, а още по-добре на 6-7 см с 10-12 кг семена на декар (400-500 кълняеми семена на 1 м2), на дълбочина 3-4 см.

При образуване на почвена кора площта се бранува.

При конопа не се води борба с плевелите. По време на усиления растеж се напоява.

Конопът за влакно се прибира веднага след прецъфтяването на мъжките растения. Прибирането се извършва с комбайни.

Leave a Comment