Станишев: Играта с Русия се подновява. Ще строим АЕЦ Белене

Няма да допусна някой да идеологизира и очерня проекти, изгодни за България, каза председателят на БСП

Председателят на БСП Сергей Станишев иска по-активен диалог с Русия, „а не са тупкаме топката“, както се е случило вСергей Станишев последните 4 години. Днес той обяви, че проекта за АЕЦ „Белене“ ще бъде осъществен. Станишев направи това изявление докато участваше в събора на приятелите на Русия край Казанлък, съобщи БГНЕС. Според него проектът „Белене“, който бе спрян след референдума през февруари от предишното Народно събрание, дава възможности за технологично развитие и за запазване на ядрената енергетика и ядрения статус на България през следващите десетилетия.

Станишев говори и за газопровода „Южен поток“, който „може да даде на България позиция на европейската карта, много по-силна, който представлява милиарди инвестиции в нашата икономика, работни места тук в България“.

Българо-руските отношения имат дълбока, духовна, културна и икономическа традиция и те могат да допринесат много за развитието на България, особено в икономически план, каза още председателят на БСП.

„Няма да допуснем някой да идеологизира, да очерня различни проекти и инициативи, изгодни за България, обслужвайки чужди интереси, защото това вреди на нашата страна. И искам да кажа от името на българските социалисти, партията, която даде мандат и подкрепи правителството на г-н Орешарски – за нас тези приоритети, тези проекти са важни и ще работим те да се случат така, че да дадат развитие, работа, доходи на българите“, заяви Станишев.

Той вижда потенциал и в увеличаването на износа за руския пазар. „Ние сме просто много странни хора, много странна държава, която този потенциал не го използва“, каза Станишев. Друга област за засилване на двустранните връзки е културата, която според него малко избледняла.

Правителството ще активизира и уреждането на пенсиите на българите, работили в Русия.

Leave a Comment