Пламен Орешарски пред водещия в „Панорама“, протестиращи пред телевизията под дъжда

Имам най-експертния кабинет от годините на прехода
Свикнахме да работим под натиск, ще продължим

Пламен ОрешарскиПламен Орешарски даде пространно интервю за 100-те дни на кабинета в студиото на „Панорама“ в БНТ тази вечер, докато протестиращите стояха под дъжда и скандираха пред входа на медията. При част от разговора тв екранът бе разделен, за да покаже какво се случва отвън и какво се говори вътре в националната телевизия.

Премиерът обобщи целите на правителството – да води по-социална политика и заедно с това да насърчи икономическото развитие на страната.

По повод протестите срещу правителството, които продължават повече от три месеца, Орешарски каза, че те са много различни. Протестите през февруари бяха едни. След избора на „г-н Пеевски“ – други, а сега са съвсем променени, според него. По особено актуалния тази седмица въпрос за това кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, премиерът бе лаконичен: „Това беше политическо решение. Какво повече има да се говори!“

Орешарски заяви, че поема пълната отговорност за кадровата политика. Относно назначените областни управители, той посочи, че е потърсил хора от двете, подкрепящи правителството, партии – БСП и ДПС.

„Имам най-експертния кабинет за целия преход. Само 4-ма министри са партийни членове, но и те са експерти“, каза министър-председателят.

„Стоте дни са и много, и малко. Те са достатъчни, за да се оформи физиономията на кабинета, неговият профил, да разберат гражданите какъв тип политика ще се прави“, отговори на друг въпрос Орешарски.

„Тук говорите за мерки, които правителството взима, а в Китай ги нарекохте реформи“, обърна внимание водещият Бойко Василев. Отговорът бе, че нито за 100, нито за 200 дни могат да се направят реформи. Но пък могат да се започнат. Премиерът посочи и сферите, които ще се реформират – администрация, здравеопазване и образование, а също и съдебната система.

„Могат ли да се правят реформи, ако няма широко обществено съгласие“, попита Василев. Орешарски се подсмихна и каза: „Традиционният отговор би бил „не“. Но правителството свикна да работи под натиск и ще продължи.“

Запитан как приема подкрепата на хора, докарани с партийни автобуси в столицата, премиерът каза, че приема всяка подкрепа и не прави разлика между гражданите.

За 100-те дни, Пламен Орешарски допълни, че правителството е постигнало две неща – в бизнеса е изчезнал страхът от целенасочени проверки, някои от които и със силови инструменти. И второ – държавата е започнала да възстановява далеч по-бързо ДДС. Премиерът заяви, че уважава правото на гражданите за протести и бизнесмените, които участват в тях не бива да се притесняват от натиск от страна на държавата. „Мислите ли, че не знам кои са“, попита внезапно Орешарски.

Премиерът съобщи, че ще възложи актуализация на оценката за проекта АЕЦ „Белене“ и че тя няма да излезе скъпо, а ще бъде извършена от държавни експерти.

За посещението си в Китай, министър-председателят обясни, че е участвал в „летния Давос“, тъй като азиатската държава е най-динамично развиващата се в света в последните 20 години. „Можем да се възползваме от по-добър обмен на инвестиции и стоки“, посочи той и добави, че дори и само заради срещата с китайския премиер, посещение си е струвало.

„Ние сме евроатлантическа страна и това не подлежи на съмнение. Не планирам скорошни посещения в европейски държави, тъй като по време на многостранните срещи в Брюксел мога да разговарям с всеки един от 28-те премиери в Европейския съюз“, поясни Орешарски.

Невръчването на ордена „Стара планина“ на френския посланик Филип Отие, министър-председателят обясни, че в дефиницията на отличието участва изискването на „изключителни заслуги“. Оттук-нататък нито български граждани, нито дипломати, които не са се доближили до дефиницията, ще получават този орден, каза Орешарски. „На защо трябнаше това да започне с Франция“, настоя за по-конкретен отговор водещият. Отговорът бе: „Не започна от Франция, а от моя кабинет.“

 

Leave a Comment