Дионисий пристигна в Брестовица 10 минути преди да завали

Документален филм за виното, направен от студент, и буйни хора на местните трупи стартираха винения фест

хоро на площада в БрестовицаБогът на виното Дионисий задържа дъжда в Брестовица до края на програмата и в последната минута го пусна. Тази вечер в лозарското село в яката на Родопите започна фестивалът на лозата и виното, който ще продължи и утре. Началото бе в 18 часа, когато на мегдана излязоха девойки и момчета и подхванаха хора. Хореографът на брестовишките трупи – Ангел Ангелов, отмерваше мислено тактовете и очевидно бе доволен от представянето на групите, които танцуваха от сърце.

Към 20 часа се заоблачи и точно тогава пристигна бог Дионисий. Преди да танцов състав в Брестовицазакапе от небето, древнотракийско божество изигра хоро с вакханките за радост на публиката. Хората гледаха, гледаха, пък се хващаха на хорото и то ставаше все по-широко и многолюдно.

Георги Джингаров

Младият автор на филма за виното Георги Джингаров

Веднага след него започна прожекция на впечатляващия документален филм за историята на виното и хората, сътворен от студента по икономика в УНСС Георги Джингаров. С илюстрации и четец, разказът тръгваше от времето на Плиний Стари – първи век, и дори от още по-рано – от Троянската война, описана от Омир, където се говори за магическа напитка, доставена на гръцките воини от нашите земи.

Според автора, и според цитираните от него източници, хан Крум не е заповядвал изкореняването на лозята в древна България, тъй като силно е ценял напитката. Именно защото Никифор Геник е опустошил виното в избата на хана, по-късно го е постигнало страшно възмездие – черепът му е послужил за посребрен съд за вино. Тези и други исторически данни разкриха на зрителите, че от незапомнени времена виното се е считало за божествен дар. Древните траки дори са поливали ризите си с него, защото така са се свързвали с друго измерение и с друг отвъден свят.

В края на филма бяха показани фотоси на находките, открити преди месец от археолозите в Памук могила до Брестовица. Сред тях е и монета от времето на Терес, на която от едната страна е изографисана лоза с пет грозда.

момчета на хорото в Брестовица

Leave a Comment