Още 230 млн. лв. източени от енергетиката през определени дружества

Икономическият министър Драгомир СтойневМинистърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е получил поредните сигнали за източване на държавната енергетика. Сумарно, те сочат, че са дръпнати 230 милиона лева. В понеделник министърът ще ги внесе в протуратурата, стана ясно от интервюто му пред ТВ7. Това е четвърти сигнал и е за неправомерно изразходвани средства от студен резерв, чрез сключване на договори на Електроенергийния системен оператор с „определени дружества“ през 2012 г. Предишните три са за злоупотреби в размер на 160 милиона лена и са внесени преди 10 дни.

„През годините много хора, и тъмни субекти, са влезли в енергетиката и са я източвали“, каза Драгомир Стойнев. Това се е случвало по два начина през мандата на ГЕРБ. Официалният начин е бил прилаган от финансовото министерство, което прибирало 80% от печалбите на държавните дружества. По този начин те нямали финансов ресурс нито за ремонти, нито за инвестиции.

Вторият начин е чрез договори за студен резерв, за „непредвидени загуби в системата“, за транзитна електроенергия. Те са подписвани със „съответни дружества“, посочи министърът.

Въпреки мемурандума на Парламента за замразяване на проекта „Белене“, правителството на ГЕРБ е изплатило впоследствие 13 милиона лева за надзор на втората АЕЦ. Драгомир Стойнев обясни, че е получил 4 фактури за 5 милиона лева, които не смята да изплаща.

Leave a Comment