Пшеницата поевтиня с 45-50%, но хлябът може да поскъпне
В Пловдив и София има силна конкуренция, която ще свали цените, но във Варна и Добрич липсва състезание
Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храните Светла Бъчварова съобщи в Русе, че цените на хлебната пшеница са се понижили с 45-50 процента. Това обаче според нея не е гаранция, че хлябът ще поевтинее.
Въпреки че и брашното е поевтиняло значително по-малко, цената на хляба не следва движението на суровините. В най-голяма степен тя е зависима от конкуренцията, посочи Бъчварова, цитирана от БНР.
В някои райони като Пловдив и София има концентрация на хлебопроизводители, които в стремежа да задържат и евентуално да увеличат пазарната си територия, могат да намалят цените. Факт е, че там се наблюдава в последните месеци по-ниски цени, посочи Бъчварова.
Като обратен пример тя даде Варна и Добрич, където, по нейните думи, няма абсолютно никаква конкуренция при производството на хляб. В тези райони, колкото и да е странно на фона на пониженията при пшеницата и брашното, е възможно даже цената на хляба да се повиши. Това е един от примерите, в които конкуренцията създава по-добри условия съответно и за развитие на бизнеса, оттам нататък и да редуцира цените.
Светла Бъчварова съобщи още, че до десет дни работната група за анализ на закони, в които има условия за картелни споразумения и монополи, ще се произнесе за необходимите промени в законодателството.