Изкуството на Нощите в Пловдив се спуска тази нощ

Платна, сцени от „Възвишение“, късометражни филми, тайните храмове в „Капана“ – иди и виж

нощ в ПловдивНе една, а две поредни Нощи на музеите и галериите започват от тази нощ. За втори пореден път в осемгодишната си история пловдивската Нощ ще продължи и на 21 септември, събота. Събитието, което е културна плетеница от история и изкуство, се превърна в още един символ на Пловдив – най-древният град в страната и в Европа.

Ако подредеността ви е обзела, ще започнете Нощта от ул. „Станислав Доспевски“ до Градската художествена галерия, където можете да се запознаете с програмата на фестивала в „Студио 8 1/2“.  Тази година Нощта има три посоки: музеи и галерии, култура и клуб, град и публични пространства. Събитията са над 70 и могат предварително да се разгледат в http://www.night.bg/bg/

Акценти в „Музеи и галерии” са оригиналната композиция на Музея на авиацията, съвместно със сдружение „Трансформатори“, галерия „Пиронеса”, където Росен Марковски и екип в реално време ще преобразят пространството, видеомапинг, творческа работилница, концерт, изложби, пърформанс и др. в Стария град.

Публика ще привлекат Историческият, Археологическият и Етнографският музей, градската художествена галерия и частните галерии – „Сариев”, „Аспект”, „Ромфея”, „Резонанс”, „А+”, „Филипополис”.

В „Култура и клуб” artnewscafe ще представи на живо радиопредаването „Фалшименто”, а бар „Грамофон” ще подложи меломаните на „Винилизация”.

В 20 часа актьорите от „Възвишение“ ще поемат в сценичните си облекла през площада и Главната към Джумаята. Пътьом ще представят най-забележителните сцени от постановката, направена по романа на Милен Русков. Преди десетина дни беше премиерата на спектакъла „Възвишение” , с която след 30 години режисьорът Иван Добчев се върна в Пловдив. Тази книгата е определяна като „българския роман на последните 25 години”.

В „Петното” „Кинематограф БГ” ще прожектира късометражни филми, а „Лигата на разказвачите” е в книжарница „Хеликон”. В бар „Мария Луиза” срещу храма „Света Петка“ музиката на Майлс Дейвис ще звучи в изпълнение на някои от най-добрите български джазмени.

Програмата „Град и публични пространства” включва спасеното и възкръснало кино „Космос“. Цялостнен поглед към тайните на Пловдив обаче можете да имате ако участвате в представянето на „Алтернативна карта Пловдив”. Съставителите  Катрин Сариева, арх. Владислав Костадинов и инж. Антония Вълканова предлагат по-цветен и необичаен поглед към красотата и тайните на старите тютюневи складове, къщите пропити от история в „Капана“ и към други забележителности, които са иначе са капсулирани от мъглата на деня. Като храмовете на различните религии в Пловдив.

Тази година в Пловдив гостуват от София A to Jazz Festival, филмовият фест So Independent, танцовият спектакъл „Monocrossing”на Derida Dance, конкурсът Famelab, както и Седмиците на дизайн и на архитектурата (Sofia Architecture и Sofia Design Week).

Свои проекти представят посолствата на Австрия и САЩ, Чешкият център и Британският съвет.

Тази вечер в 18.30 часа кметът Иван Тотев ще покаже реставрираната Малка базилика – трикорабна сграда от  пети век, свидетелство за разпространението на ранното християнство и за красотата на подовите мозайки в късноантичния Филипопол. Тя е била открита при строителни работи в края на 80-те години на миналия век, а цялостната ѝ реставрация и социализация е осъществена през последните три години.

Организатор на Нощта в Пловдив е Фондация „Отворени изкуства“, а съорганизатори са фондация „Америка за България“ и община Пловдив.

Leave a Comment