5.90 лв/дка допълнителна помощ за овощарите

Новини от пресконференцията на Димитър Греков и заместниците му за 100-те дни на аграрното министерство

аграрно министерство – Вчера взехме решение – на производителите на овощни култури да дадем помощ по 5,90 лева на декар. В Гърция получават над 150 евро. Как нашите производители ще бъдат конкурентоспособни?

– Пак вчера Министерският съвет взе решение да се отпуснат около 9 милиона лева за Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

– Само за последните 4 години в МЗХ са били сключени над 400 граждански договора. Във ведомството има значителен капацитет от кадри, които не трябва да се освобождават.

– „Подобрихме административния капацитет на работа, променихме формата на участие на служителите в изложения, форуми. Намалихме разходите на ведомството, тъй като последните години са били похарчени близо 5 милиона лева за командировки“

– Направихме над 8 хиляди проверки за ограничаване на нерегламентирания внос и търговия със земеделска продукция.

– Създадохме план за действие – до края на годината ще бъдат изплатени над 308 милиона по ПРСР“.

 

– Цената на хляба ще расте, но го казвам с цел, че ще растат нашите доходи. Ние работим в насока – да се увеличават доходите на българските производители. Ако имаше цялостна стратегия в земеделието, щеше да бъде много по-лесно да се премине към следващия програмен период.

– Това, което правим, е да запазим постиженията в зърнопроизводство, но и да подпомагаме другите сектори, които също дават добавена стойност. Секторите, които дават заетост в малките населени места.

– Политика в земеделието се прави за 20 – 30 години напред, ние се опитваме да дадем сигурност в следващите седем години. Към това е насочена Програмата за развитие на селските райони.

– На среща в Брюксел бяха договорени над 84 милиарда евро за държавите от ЕС за следващия програмен период. България е наддоговорила около 250 милиона евро. Смятам, че ще могат да бъдат усвоени тези пари. Как ще бъдат разпределени по мерките ще се реши допълнително.

– Друго, договорено на срещата е, че в районите в страната, които са под 75% от БВП, европейското финансиране ще бъде от 75% на 85%, което означава, че националното финансиране ще бъде само 15% и това ще благоприятства за бюджета на страната.

Leave a Comment