Ако има определение за олигарх, това е Прокопиев

Пресякох интересите на издателя и той започна война срещу мен чрез медиите си, заяви председателят на КФН Стоян Мавродиев
Стоян Мавродиев

Стоян Мавродиев

„Ако има христоматийно определение за оригарх, то това е Иво Прокопиев„, заяви във „Всяка неделя“ председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Репликата дойде в средата на разговора, който се водеше за сигнала, подаден от Мавродиев на главния прокурор за ощетяване на държавата с минимум 87 милиона лева. Председателят на КФН обвинява за щетите посредника в борсовата продажба на 31% от ЕВН  – „Булброкърс“, чиито съдружник е Прокопиев.

Мавродиев използва наскоро трибуната на бТВ, за да отправи обвинения срещу бизнесмена издател. Прокопиев му отвърна още на другия ден отново чрез същата телевизия, а също и чрез медиите си. Председателят на КФН продължи публичната атака и днес.

Борсовата търговия с държавния дял започна на 21 декември 2011 г.  „Булброкърс“ е бил представител на държавата, но също и на ЕВН при сделките. „Г-н Прокопиев е представлявал интересите на българската държава, като в същото време е консултирал и ЕВН“, подчерта Мавродиев. Посредникът несъмнено е бил брокерът и на енергийното дружество. От една страна той продава като брокер акциите на държавата и от друга – купува като брокер за ЕВН, поясни председателят. Между двете операции обаче има два месеца разстояние.

При продажбата на държавния дял първоначалната цена на акция е била 1600 лева. По време на търгуването тя се е увеличила с 20 процента. ЕВН активно изкупуваше по време на тръжните сесии държавтите ценни книжа, които представляваха дял от ЕРП-то. Незначителен процент от тях обаче отидоха в ръцете на други борсови играчи.

Два месеца по-късно енергийната компания поиска да се отпише от борсата и обяви, че изкупува малкото разпилени акции на цена 3050 лева. „Булброкърс“ е бил неин представител.

Аргументът на Мавродиев е, че първоначалната оценка на акциите е била занижена и това е довело до загуби на държавата в размер на 87 милиона лева. „Минимум“, натърти Мавродиев. „Няма такъв случай на фондовата борса, при който цената на една и съща акция почти да се удвои в рамките на два месеца“, аргументира се той. И обвини „Булброкърс“ с ниска пазарна оценка при първия търг, а също и в некадърно подготвено роудшоу за пазарното представяне на предприятието. Председателят посочи, че то дори не е било преведено на английски, намеквайки, че така са били ограничени възможностите за участие в търга на външни инвеститори. Мавродиев нарече поведението на „Булброкърс“ „пазарна манипулация“.

Той обясни, че отношенията му с Иво Прокопиев са се влошили, когато оглавил комисията и стопирал проект на „Алфа енерджи“. Оттогава бизнесменът воювал срещу него чрез медиите си.

„Дянков и Трайков бяха доведени за ръчичка (в правителството – б.р.) от Прокопиев. А служителят на Прокопиев Доротея Пандова бе съветник на Дянков“, добави Мавродиев.

Председателят заяви, че така нареченият от него олигарх, е купил на безценица държавните предприятия „Каолин“ и „Дамяница“.

„Как държавата се превърна в беззащитна фигура пред този комбинатор“, изумено попита Кеворкян. Отговор не последва, но Стоян Мавродиев подхвърли и за сделката на века – продажбата на акциите на БТК.

„Кой е новият Дянков на Прокопиев“, оригинално попита водещият. Мавродиев каза, че се надява да не продължи моделът, при който Прокопиев инсталира във властта свои хора.

По повод шума около предстоящата сделка с пенсионен фонд „Доверие“, председателят на КФН каза, че е в интерес на Иво Прокопиев такава сделка да няма, тъй като бизнесменът получавал финансиране от „Доверие“ чрез репосделки – практика, която КФН вече е спряла.

„Това е луда държава“, не издържа Кеворкян. „Какво надзираваш ти, бе!“

Разговорът във „Всяка неделя“ премина без дори да има намек, че водещият е потърсил Прокопиев за дебат или че смята да даде думата и на обсъждания в продължение на половин час бизнесмен.

Leave a Comment