Янаки Стоилов: Парламентът не може дълго да продължи така

Парламентът и днес не заседаваше поради липса на кворум, Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров не пристигнаха на работа сутринта

„Парламентът не може да продължи дълго да работи така“, каза след заседание на парламентарната група на БСП Янаки Стоиловзаместник-председателят ѝ  Янаки Стоилов. Той каза, че народните представители от левицата ще се опитат да работят ритмично, но ако и това не се случи „няма основание да се търси продължаване на неговия (на Народното събрание – б.р.) живот.

Заседанието на групата на БСП бе поради отсъствието на 7-8 червени депутати, чиято липса сутринта попречи да започне парламентарния ден заради липса на кворум. Мая Манолова обяви, че БСП ще предприеме драконовски мерки срещу отсъстващите. След заседанието на парламентарната група бе съобщено, че те не са отишли сутринта в Парламента поради уважителни причини.

Днес отново нямаше кворум в Народното събрание и парламентарният контрол не се състоя. В 9 часа електронното преброяване отчете присъствието на 113 депутати. Председателят Михаил Миков даде кратка почивка, след която бяха изброени 110 присъстващи. Миков обяви, че няма да открива заседанието.

В кулоарите на Парламента Бойко Борисов заяви, че липсата на кворум е заради неявяването на доста от депутатите от БСП, ДПС и „Атака“. (Лидерът на БСП Сергей Станишев бе сред отсъстващите – б.р.) Борисов каза, че е с две инжекции в коляното и едва ходи, но е дисциплиниран и е на работа. Осем депутати от ГЕРБ, включително и той самият, са се регистрирали, посочи председателят на ГЕРБ. „Парламентът не работи, ние сме в тотална политическа криза, нужни са ни нови избори“, каза за пореден път той. „То няма парламент“, възкликна бившият премиер. „Няма да им внасям вот на недоверие, за да ги събирам един път в месеца да работят“.

По-късно Сергей Станишев каза пред медиите, че още вчера е подал уведомление до председателя на НС за днешното си отсъствие, но отказа да назове причината.

Лютви Местан и Волен Сидеров също не бяха дошли сутринта на работа.

Leave a Comment