Немска асоциация иска да внесе стари български породи животни

Бюрхан Абазов пристигна в Кьолн, където бе открит най-големият в света панаир на хранително-вкусовата индустрия
Ути Бъчваров подготвя български вкуснотии за посетителите на "Ануга"

Ути Бъчваров подготвя български вкуснотии за посетителите на „Ануга“

Експорт на автохонни български породи животни предложи на зам.-министър Бюрхан Абазов президентът на Германската асоциация за търговия с говеда и месо  Хайнц Остерло. Двамата се срещнаха в Кьолн, където пристигна и наша делегация от Министерството на земеделието и храните. Вчера в немския град бе открита най-голямата в света международна изложба на хранително-вкусовата индустрия „Ануга“. В нея участват 37 български производители.

„Министерството на земеделието и храните (МЗХ) полага усилия да запази редките местни породи животни и един от механизмите за това е по линията на държавните помощи чрез предоставяне на средства на развъдните асоциации за отглеждане и поддържане на автохонните популации. Освен че са носители на ценни генетични качества, те са устойчиви на болести и на климатичните условия“, каза по време на срещата зам.-министър Абазов.

Остерло отвърна, че старите български породи могат да бъдат включени в немската селекционна дейност. Председателят на асоциацията поиска още да се активизира двустранното сътрудничество в областта на търговията с живи животни и месо.

Международния панаир „Ануга” 2013 в Кьолн започна вчера и ще продължи до 9 октомври. Абазов посети двата национални щанда, на които наши производители презентират месни и рибни продукти, шоколадови и захарни изделия, консерви, мляко и млечни продукти и безалкохолни напитки. На българските щандове гостите имат възможността да опитат родни специалитети, приготвени лично от кулинарния водещ Ути Бъчваров.

Leave a Comment