Пламен Орешарски: Над половината министри са ми фаворити

Осигурени са средства за поземления кадастър за 2014 г.

„Важно е кабинетът да работи като тим. Няма да посоча отличниците в правителството, защото над половината министри са ми фаворити.“ Така отговори премиерът Пламен Орешарски в интервю пред bTV на въпрос дали е доволен от работата на правителството и каква оценка би дал на министрите.

По дежурната в последните 4 месеца тема „Пеевски“, Орешарски каза, че не е имунизиран срещу грешки и че „вече сме много по-внимателни при назнПламен Орешарскиаченията“. „Част от кадрите биват селектирани внимателно“, уточни той.

Според него протестите сами по себе си са признак на демократичността на една държава. В Стара Европа те са почти ежедневни. Въпросът е в начина, по който се реагира на тях и дали има комуникация и реакции. Според Орешарски по-важни от протестите са генералните реформи, които трябва да се извършат. „Не е най-важно дали ще завърша мандата си“, заяви премиерът.

Министър-председателят посочи, че партийните кадрови промени са нещо, което не е спирало от 90-та година насам. „Замените, които направихме ние са в пъти по-малки от тези, които направи ГЕРБ през 2009 г.“, каза той. Веднага след това уточни, че в повечето случаи търси кадри от партийните централи на БСП и ДПС, защото „нали не вярвате, че аз имам банка с кадри“.

Очакваният бюджетен дефицит за 2013 г. ще е до 2%. Като цяло плановете за приходите изостават, но няма особени изненади в това, тъй като още през юни финансовият министър е посочил, че се очакват с 970 милиона лева по-малко. „Това беше и един от мотивите за актуализацията на бюджета“, вметна Орешарски.

Той обясни, че бюджетът за 2014 г. е готов като обща конструкция, но коментарите по него продължават. Предстои рамката да бъде обсъдена и със социалните партньори и гилдиите. „В последните 4 години работата по поземления кадастър беше спряла, защото нямаше бюджетиране. Но през следващата година такова е предвидено“, информира министър-председателят, коментирайки първият вот на недоверие, внесен от ГЕРБ.

Ключовите цели на бюджет 2014 са две. Едната е свързана с насърчаване на икономическия растеж. Втората е да се постигне по-висока социална защита на уязвимите слоеве. Успоредно с това ще се работи и за подобряване на здравеопазването. „В образованието ще наблегнем на професионалното обучение“, посочи премиерът.

Относно опасността от загуба на евросредства през този програмен период, Орешарски заяви, че наистина е имало забавяне през първите шест месеца, но през юли, август и септември вече са усвоени 170 милиона евро, докато през миналата година по същото време те са били 100 милиона.

Премиерът говори и за наблюдаваната от десетилетия миграция към градските центрове. „От 1990 г. досега всички правителства са длъжници на териториалното развитие и на балансирания подход в него“, каза той и добави, че неговият кабинет ще се опита да промени посоката на миграция. Работата ще е в две посоки – инфраструктура между София и Видин и откриване на нови работни места, за което има заявен интерес от инвеститор.

Leave a Comment