Кеворкян и Пирински – тихо, хитро, нищо

Георги ПиринскиГеорги Пирински е събеседник на Кеворк Кеворкян днес. Камерата лови двамата във възможно най-едър план. И да изключиш звука, само лицата им да наблюдаваш, ти става ясно, че присъстваш на наздравица с чаши вода, на тенис без топка, на обяд с дъвки. Пирински изглежда хитър, предпазлив и под вода. Кеворкян – хитър, съблазнителен и артистичен.

Ако включиш звука, пак разбираш същото, но по друг начин. Пирински жонглира, думите му излизат с форма, но съдържанието им е като произведено по шаблон, и той, виж ти, е доволен от това. Кеворкян играе с гласа, с лицето, с пластичната си мисъл. Но всичко е напразно като удар през дюшек. В един момент гласът на двамата започна да се намалява силата си. Става тих, те почти шепнат. Или на зрителя така му се струва.

Такова беше усещането. А ето и за темата на разговора.

Кеворкян пита Пирински какво мисли за изказването на президента Георги Първанов, че „в БСП решенията се взимат в много тесен кръг „на посветени” е че някои от решенията навяват мисъл и за икономически и финансови интереси“. Пирински отговаря, че хвърлянето на такива обвинения в пространството нищо не означават без солидни аргументи.

Кеворкян му опонира: Но все пак това са думи не на кой да е, а на най-успешния човек на БСП – президентът в два мандата Георги Първанов.

Пирински се съгласява, че Първанов е успешен, но смята, че казаното от него се запомня не за друго, а защото е ефектно, колоритно.

„Към какво се стреми Първанов“, пита Кеворкян.

„Според мен се стреми към политическо лидерство, ако не де юре, то де факто, чрез интелекта си“, принуден е да отговори Георги Пирински.

Оттам нататък депутатът от БСП и бивш председател на Народното събрание започва да говори, че партията има остра нужда от дискусии, още повече, че наближават изборите за европарламента. Говори също така, че думата „кланове“ (в БСП) е старомодна.

В следващият момент водещият го заклещва с въпрос той ли е човекът, който преди дни е написал в статия, че в БСП проблемите се замитат под килима. Тогава Пирински, който също така е и бивш външен министър, му прави забележка. „Говорите ми на „ти“, а започнахме на „вие“. Нека се придържаме към началната форма на обръщение.“ Кеворкян обаче знае, че това е елементарен опит за отклоняване на вниманието от въпроса. С лекота преглъща забележката, минава на „вие“ и заявява, че чака отговора. Депутатът отговоря нещо незапомнящо се.

Тогава водещият на „Всяка неделя“ казва, че ще е много добре за партията, ако се организира публичен дебат между Станишев и Първанов. На което Пирински се усмихва и не казва нито „да“, нито „не“. Кеворкян се въодушевява и предлага публичен сблъсък между Пирински и Първанов. „Защо сблъсък“, чуди се левият депутат. „Готов съм да дебатирам.“

„Наричат БСП съпругата на ДПС“, провокира го журналистът.  „БСП има партньорски отношения с ДПС. „Съпруга“ може да звучи ефектно, но ви уверявам, че не са такива отношенията“, културно обяснява Георги Пирински.

И така … 20 минути.

Leave a Comment