18 октомври: 91 години Би Би Си информира, скандализира, „самоубива“

Няколко правителства са искали да закрият световната медия, чиито истини убиват
Телевизионният център на Би Би Си

Телевизионният център на Би Би Си

На днешния ден преди 91 години в ефира се появява първото частно радио в света и по-точно във Великобритания Би Би Си. Най-уникалното е, че компанията оцелява и се утвърждава почти век, във времена, които раждат и погребват една след друга милион инициативи по света. Днес Би Би Си е повече от търговска марка, то е световна институция, макар че никой не го нарича така. Сега Би Би Си излъчва новини по свои радиа, телевизии и интернет в 200 държави, на 30 езика.  Уебсайт му се посещава средно по 3,6 млрд. пъти на месец.

Правителствата срещу медията

Още когато радио Би Би Си е на 4 години, Уинстън Чърчил прави опит да го затрие. Причината – голямата стачка на острова през 1926 г., за която радиото непрекъснато излъчва. Чърчил смята, че то е основна пречка да се проведат нормални преговори между правителството и стачниците и настоява да се реквизират радиовълните.

Този опит за посегателство създава на Би би Си достатъчен авторитет и през следващата година то придобива специален статут, който решава финансовите му проблеми. Радиото започва да се финансира от събраните лицензионни такси, поради което не излъчва реклами и платени съобщения. Така медията получава изключителното право да е свободна да казва и да търси истината.

През 1982 г. Би Би Си отказва да подкрепи кампанията за Фолклендските острови през 1982 г., разгневявайки кабинета на Маргарет Тачър, като изразява съмнение в достоверността на официалните източници.

През 2003 г. репортер на Би Би Си предположи, че тогавашният британски премиер Тони Блеър е подвел парламента с твърденията, че Ирак разполагал с оръжия за масово унищожение. Правителството призова за извинение, но Би Би Си отказа. Медията назова източника си – оръжейният експерт Дейвид Кели, който след многократни обяснения, се самоуби. Официалното разследване на смъртта му завърши с изводите, че Кели е направил “необосновани изявления”, а радио-телевизионната компания е сгрешила като ги е разпространила. Това предизвика оставките на председателя на Би Би Си Гавин Дейвис и на генералния директор Грег Дайк.

Георги Марков и убитата истина

В годините на социализма, българите научаваха истината на света и за собствената си държава чрез излъчванията на Георги Марковбългарската секция на радио Би Би Си. По време на Студената война то бе най-слушаните западни радиостанции у нас въпреки силното заглушаване, осъществявано от властите. Сред популярните коментатори в българската редакция бяха писателят Георги Марков, интелектуалецът Петър Увалиев и др. Заради истината, излъчвана от радиоефира на Би Би Си, през 1978 г. Георги Марков бе убит.

На 23 декември 2005 г. e последното предаване на BBC на български. До началото на 2006 година спират почти всички предавания на европейски езици.

Скандали

Би Би Си периодично е разтърсвана от вътрешни скандали, последният от които бе за педофилията в английската редакция. В. „Индипендънт“ разкри, че покойният журналист от Би Би Си Джими Савил е създал телевизионните си шоута и радиопрограмите си само за да има достъп до деца, над които да извършва сексуални посегателства.

Този месец Би Би Си излъчи филм за нашия курорт Слънчев бряг, в който не разкри нищо ново за нас, но развали репутацията на курорта. Репортерката Стейси Дули го описва като столица на вахканлията и алкохола. Летовниците, според филма, пристигат у нас само, за да се напият за малко пари и да се отдадат на разгул с леки жени на място без правила.

 

 

Leave a Comment