Слънцето е в тиквата
Плодът е пълен с редки и полезни витамини, „цигулките“ са най-сладки
Тиквите отново са на пазара. Най-после! От края на април-май досега, тиквите са събирали слънце и затова, като ги отрежеш, то е вътре в тях. Хубавото е, че тиквата е сред най-евтините стоки – продава се на едро за 0.35 лева. И нищо че тежи, пак си е на сметка.
Мускатните тикви „цигулки“ и белите, наричани още „кестенки“ са на една една. Продавачът, с който говорихме, каза, че на 10 „цигулки“ се купува една „кестенка“. „Цигулките са по-сладки, затова“, обясни той. Неговата стока е от Любимец.
Преди няколко месеца езотерикът Георги Изворски ни обърна внимание върху този плод, който всъщност е зеленчук.
Защо е ценна тиквата?
Тя е истински сейф от полезни и редки витамини. Оранжевият ѝ цвят се дължи на бета-каротинът. Той е антиоксидант, който организмът ни, се преобразува във витамин А. Колкото месото на тиквата е по-оранжево, толкова по-високо е съдържанието на каротин в нея. Провитамин А пък подобрява работата на имунната система. Трите различни каротиноида в тиквата – бета-каротин, алфа-каротин и лутеин, я правят изключително полезна за зрението.
Витамин D и витамини от група В се намират в меката част на тиквата. Те влияят благоприятно на нервната система и имат важно значение за справянето със стреса. Водата от сварената тиква може да се пие за успокоение и спокоен сън. Рядко срещания в растителната храна витамин К отговаря за правилното съсирване на кръвта, без него не може да има синтез на кръвта и костните протеини. И рядко срещаният витамин Т, който воюва с анемията, също е там, в оранжевото съкровище. Този витамин ускорява метаболизма, като помага за усвояването на храната и не позволява затлъстяване.
Открай време се знае, че тиквата е с високо съдържание на витамин С – 15 мг на 100 г. А това означава, че, консумирайки тиква, ние ще сме готови за зимата, която наближава с кортежа си от вируси. Витамин С и калият в тиквата предпазват още от сърдечни заболявания и нормализират кръвното налягане.
Желязо, медни соли и фосфор, съдържащи се в тиквата, влияят положително на съдържанието на кръвта. Честа консумация на плода се препоръчва при профилактика на малокръвие и атеросклероза.
Зеленчукът съдържа малко натрий, но много калий, затова е добър естествен диуретик, който премахва отоците при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Фосфорът и магнезият в тиквата влияят положително на паметта и нервната система. В нея има още калций, мед, флуор, цинк, от органичните киселини в тиквата се намира предимно ябълкова. Тиквата съдържа достатъчно количество захарни вещества – глюкоза, фруктоза, захароза. Ниската й киселинност и съдържащата се в нея нежна целулоза я правят подходяща при заболявания на стомашно-чревния тракт.
Пектинът в тиквата помага срещу атеросклероза, защото способства за изхвърлянето на лошия холестерол от организма. При заболявания на жлъчката и черния дроб честата консумация на тиква действа благоприятно. Тиквените семки също са изключително полезни, съдържат куп полезни вещества, добре е да се консумират сурови.
Как се отглежда
Отглеждането на тиквата е лесно занимание, защото тя не е особено взискателна култура. Мястото, на което ще се сее, трябва да е добре огрято от слънцето и защитено от вятъра. Добре е да е изорано есента, а преди засяването пак да е обработено, за да аерирано. Почвата да е богата на хранителни вещества.
Засяването става през втората половина на април или ако пролетта е студена – в началото на май.
Преди да се засеят, семената се рътят, тоест, оставят се за около 10-12 часа във вода.
При засяването се правят гнезда с диаметър около половин метър и дълбочина 4-5 см. Разстоянието между тях през 2 метра междуредово и вътрередово. На дъното на гнездата е добре да се хвърли малко угнила оборска тор,тогава да се поставят по 5-6 семена във всяко от тях и да се покрият с почва.
Първото окопаване на тиквите се извършва след образуване на първия същински лист, а второто се прави преди растенията да са развили напълно странични разклонения. Когато растенията образуват 2-3 същински листа, те се разсаждат и поразреждат, като се оставя по 1 растение в гнездо.
Редовно плевене и поливане – повече от това тиквата не иска.
Продукцията се прибира към края на септември, преди обилните есенни дъждове, след като листата започнат да прегарят. Плодовете са годни за консумация, след като са оставени 20-25 дни на слънце след откъсването им. С това се подобрява качеството и съхраняемостта им.
Направете си рачел – най-вкусното сладко
Необходими продукти: 2 кг тиква, 2 кг захар, 1 л вода, 2 ч.л. лимонена киселина, 2 ванилии
Почистената и измита тиква се нарязва на кубчета, които се държат 2 часа във варна вода (150 г гасена вар се разтварят в 5 л вода, прецежда се и се получава варовият разтвор). След това се изваждат и измиват много добре под течаща вода. Отцеждат се и се пускат във врящ сироп, приготвен от захарта, разтворена във водата. Рачелът се вари до сгъстяване. Малко преди отстраняването му от огъня, се прибавят лимонената киселина и ванилията.
Насипва се в сухи, затоплени буркани от конфитюр. Затваря се херметически с капачки. (Рачел от тиква – http://www.receptite.com/)
Цонке, много си малоумна МА, пача!
Много полезна статия.Потърсих я преднамерено и тя отговори на всичките ми въпроси.(независимо от добронамерената забележка на госпожа Бонбонка)Благодаря!
1. „наричани още “кестенки” са на една една“ – една цена??
2. „този плод, който всъщност е зеленчук“ (Тиквата е всъщност плод и след това зеленчук /кулинарно понятие/)
3. „Оранжевият ѝ цвят се дължи на бета-каротинът“ – граматика!!!
4. „който организмът ни, се преобразува във витамин А.“ ??
5. „Рядко срещания в растителната храна витамин К“ – граматика отново
6. „за да аерирано“ ??
Много интересен сайт. Моля да преглеждате статиите по-внимателно за грешки преди публикация.