Почитаме най-големия български светец – Иван Рилски

икона на свети Иван РилскиДнес българските християни честват най-големия наш светец – свети Йоан (Иван) Рилски. За Рилския манастир, който е основан от светеца, 19 октомври е третият голям празник след 1 юли, когато мощите на светеца са били преместени в храма и 18 август – Успението му. На днешния ден преди около 1120 години цар Самуил пренася костите на Иван Рилски в столицата Средец.

Иван Рилски е роден в село Скрино, Кюстендилско  и до 25-годишна възраст е бил овчар. Дълбоко вярващ, след смъртта на родителите си, той раздава всичко наследено от тях и става послушник в манастира „Свети Димитър“ под връх Руен. В духовната обител Иван изучава религиозните книги, получава духовнически сан и приема името Йоан. Напуска манастира и се оттегля на пост и молитви във Витоша. По-късно се преселва в Рила, където продължава да търси Бог и да говори с него.

Светецът придобива чудни сили – започва да цели болните и да помага на отпадналите духом. Славата му се разнася из цяла България, а после и в Европа. Цар Петър изминава дълъг път, за да се срещне с него, но светецът отказва поради вродената си скромност. Той приема само част от царските дарове – плодовете, а златото връща.

Иван Рилски сам подхваща стоежа на днешния Рилски манастир, като в делото се включват неговите ученици и вярващите от близките села.

Има предположения, че светецът и старобългарският писател Йоан Екзарх са едно и също лице. То се е подкрепяло и от покойния пловдивски митрополит Арсений. Преди смъртта си, свети Иван Рилски е написал своя завет, който е изпъстрен с библейски цитати.

Иван Рилски умира на около 70-годишна възраст на 18 август 946 година. Погребан е в притвора на църквата, в каменна гробница, запазена и до днес.

Leave a Comment