Окупацията на аудитории в СУ и други университети се разраства

Превзети са още две зали в Алма матер и една в Лесотехническия

Снимка на ОфнюзВтора аудитория в Софийския университет е под студентска окупация. 13-а зала във Факултета по журналистика също попадна под контрола на протестиращите студенти. Блокирани аудитории има и във Факултета по математика и информатика, както и в Лесотехническия университет.

Двама студенти са останали тази нощ в окупираната от вчера най-голяма студентска аудитория в страната – зала 272 в Софийския университет. Рано сутринта към тях се присъединиха и други.

Днес доц. Кристиан Таков от Юридическия факултет изнесе лекция в зала 272, която често бе прекъсвана от аплодисменти.

Доц. Таков започна с лошата новина, че окупацията няма да постигне пожеланите от студентите отговори на въпроси към Пламен Орешарски, написани в декларация.  „Това правителство с окупация на 272 аудитория няма да се саморазпусне. Окупацията все пак  е въпиющо необходима, но ако продължи повече от три-четири дни, вие ще се изморите, ще се отчаете, а те вече са свикнали да са дебелокожи, дебелооки и разни други неща, които започват с дебело“, каза той.  „Те са като флуид – в каквато и съдина да ги сложите, такава форма заемат“, обясни преподавателят. Той обаче поздрави протестиращите за това, че не искат да правят компромиси. Доц. Таков цитира историята на един протестански свещеник в нацистка Германия: Той казва: „когато дойдоха да вземат евреите, аз мълчах, защото не бях евреин. После те дойдоха да вземат комунистите, аз пак мълчах, защото не бях комунист. А когато дойдоха да вземат мен, нямаше никой останал, който да говори“. (Тук можете да прочетете цялата лекция на Кристиан Таков)

Студенти от УНСС и Нов български университет също обмислят да окупират зали.

Leave a Comment