Адвокат Екимджиев: Не вярвам на Конституционния съд

Михаил Екимджиев„Категорично не вярвам на Конституционния съд. Щом начело на него стои човек, който е осмислил живота си, защитавайки своя статията със заглавие „Демокрацията и хуманизма на Народния съд…“ Това заяви без колебания тази вечер адвокат Михаил Екимджиев, който бе гост на „Лице в лице“ по bTV. „Покрай избора на съдия Венета Марковски вече всички знаем как се става конституционен съдия. На КС трябва да престане да се гледа като на тих пристан за политически заслуги“, каза адвокатът.

Мандатът на конституционните съдии е 9 години. Проблемът е, че те нямат почти никаква работа, спокойно си почиват, продължи той.

Наблюденията на Екимджиев, който е известен с доста спечелени пред европейските съдилища дела срещу България, са, че когато съдиите трябва да решат казус, свързан с правата на човека, резултатът често се обжалва в европейския съд в Страсбург. „Те генерират правозащитни проблеми, те не ги решават“, ядосано уточни пловдивският адвокат.

Според него би било добре, ако Конституционният съд се натовари с индивидуални жалби за противоконституционни прояви. Няколко пъти е било правено такова предложение. Съдиите обаче отказвали с обяснението, че щели да станат много натоварени.

По повод скандалите в Пловдив със записите на кмета Иван Тотев, Екимджиев каза, че е поразен от подобни действия, които рушат държавата. Той цитира Тотев (от записа), който обяснява,хода на ГЕРБ  да предлага на ОбС в града да гласува брутално незаконни решения, за да може областният управител да ги връща и да увеличава негативния си имидж пред гражданите.

На въпроса дали е възможно това да е сценарий на ГЕРБ на национално равнище, адвокатът заяви, че не би се учудил. „По времето на ГЕРБ държавата се управляваше както се управлява гангстерска хайка“, отбеляза Екимджиев.

Leave a Comment