ДПС иска от КС да отмени парламентарното решение за мораториума върху земята

Лютви МестанДепутати от ДПС подготвиха искане до Конституционния съд (КС) решението на Парламента във връзка с удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци да бъде обявено за противоконституционно. Това обяви председателят на партията Лютви Местан, като уточни, че под документа са се подписали всичките 36 депутата.

Мотивите за това искане са, че то противоречи както на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз, така и на основния закон у нас. В чл. 22, ал. 1 от Конституцията е посочено, че граждани на ЕС имат право при определени условия да купуват земи у нас. А в чл. 5, ал. 4 -се казва,че международните договори, ратифицирани по конституционния ред и влезли в сила, имат предимство пред вътрешното право, ако влизат в противоречие с него.

Този следобед парламентарната група на БСП ще обсъди дали да подкрепи искането на ДПС и ще обяви решението си.

Лютви Местан уточни, че ако не се съберат необходимите 48 подписа за сезиране на съда от депутати, партията му ще се обърне към „тримата големи в съдебната система“ – главния прокурор и председателите на върховните съдилища, които също могат да сезират КС, както и към президента.

 

Leave a Comment