И работещи, и заплати намаляват за тримесечие

Броят на работещите и на трудовите възнаграждения намаляват в края на третото тримесечие, сочат сравнителните данни от Националния статистически институт (НСИ) за периода юли – септември спрямо март – юни. В края на септември броят на наетите на работа е 2.26 млн. – с 40.8 хил. или с 1.8% по-малък, отколкото в края на юни, сочат предварителните данни.

И работещите, и заплатите намаляват за тримесечие

И работещите, и заплатите намаляват за тримесечие

Най-много хора са били освободени от работа в сектора туризъм – 19.7%. Следват развлекателната индустрия и културата – 5.6% и търговията с имоти – 4.6%. В сферата на образованието има известен скок на наети на работа – 1.3% повече от предходния период.
Намалели са работещите с 20.7 хил. или 0.9% за същия период на миналата година, сочат сравнителните данни. Най-големите съкращения за година са в преработваща промишленост – с 14.9 хил., и в строителството – с 6.9 хил.

Средната заплата през месеците между юли и септември е 792 лв., с 0.9% по-ниска, отколкото между март и юни. Спрямо година по-рано обаче тя е с 3.7% по-висока, главно заради обществения сектор където ръстът е 5.1%. В частните компании увеличението е с 3.3%

Най-голямо годишно увеличение са получили работещите в селското стопанство – с 10%, в образованието – с 8.8% и в туризма – с 6.1%, където обаче нивата на заплащане са сравнително ниски. Най-добре платени са работещите в телекомуникациите – 1860 лв., енергетиката 1505 лв., финансите и застраховането – 1456 лв.

Leave a Comment