Походът на справедливостта взе оставката на Орешарски

поход на справедливосттаПоходът на справедливостта на студентите започна днес малко след 11 часа със спонтанни речи на участниците в него. В проявата се включиха студенти от повечето софийски вузове, пристигна и група от Пловдивския университет. Преподаватели и граждани също се събраха пред Ректората на Софийския университет. Доц. Кристиан Таков призова студентите да не клеймят тези, които не мислят като тях и да бъдат будители, но да не будят никого насила, „защото с омраза не може да се живее“.
Студент разказа, че майка му и баща му се запознали на първите митинги след 10 ноември 1989 г., когато всички викали „Кой не скача е червен“. И каза, че не иска неговите деца след още 24 години отново да протестират срещу неслучилата се промяна.
После шествието пое към Народното събрание, където също имаше речи и бе изпят химна, а оттам се отправи към сградата на Министерския съвет. Едно момиче, облечено в дрехи с цветовете на трибагреника, бе влязло в образа на Клетата Майка България, окована във вериги. Момче с маска, върху която бе нарисувано лицето на Пламен Орешарски водеше момичето, а двамата – цялото шествие. Пред Министерския съвет се състоя сценка, в която мнимият премиер подаде оставка, а веригите на момичето паднаха.
Мирният протест отново се върна пред парламента, който бе опасан със заграждения. Отвъд тях полетяха водни бомби и букет цветя. Студентите застанаха с гръб към преградите, за да не допуснат хората да преминат зад тях.
В шествието, което още продължава, участват няколко хиляди граждани.
В 17 часа пред храма „Александър Невски“ ще има концерт по повод 24 години от падането на Тодор Живков.

Блотърът Иво Божков предава на живо шествието в София.

Live streaming video by Ustream

Leave a Comment