Софийският университет окончателно се затвори с вериги

окупацияСофийският университет окончателно се затвори с вериги и катинари. Късно снощи протестиращите студенти решиха от днес да не допускат администрацията и журналистите в Ректората. Единствени с право на вход за преподавателите, които подкрепят окупацията, предаде тази сутрин bTV. Окупацията ще продължи до напускането на властта, категорични са ранобудните студенти.

До решението се стигна, след като неделният многохиляден протест „Поход на справедливостта“ не доведе до оставката на премиера Пламен Орешарски.

Окупацията на Ректората на СУ започна на 23 октомври, когато група студенти влезе в аудитория 272, в която преподаваше председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев. Няколко дни по-късно бе окупирана и цялата страда на Ректората. При преговори с ректора проф. Иван Илчев бе решено администрацията да бъде допускана в работно време.

Акцията на студентите от Алма Матер е подкрепена от техни колеги в няколко университета в столицата и страната, хиляди преподаватели и обикновени хора.

 

Leave a Comment