Месо, млечни произведения и зеленчуци поскъпват през октомври
Месото, колбасите, рибата и млечните продукти са поскъпнали през октомври 2013 г., сочат данните от Националния статистически институт.
По техни данни цените на хранителни продукти са се увеличили както следва: месо от едър рогат добитък – с 3.3%, трайни и малотрайни колбаси – съответно с 0.3 и 0.9%, мляно месо (кайма) – с 1.0%, риба (прясна и замразена) – с 0.7%, пресни млека – с 1.1%, кисели млека – с 0.4%, яйца – с 2.4%, сирене – с 1.3%, кашкавал – с 0.8%, млечни масла – с 2.4%, домати – с 20.0%, краставици – с 16.1%, пипер – с 19.5%, картофи – с 2.2%, зрял боб – с 4.3%, минерална вода – с 0.5%, бира – с 1.0%, и други.
През октомври са паднали цените на следните хранителни продукти: брашно – с 0.8%, бял хляб – с 0.5%, свинско месо – с 0.8%, месо от домашни птици – с 0.2%, маргарин – с 0.3%, слънчогледово олио – с 0.6%, зрял лук и чесън – по 2.4%, моркови – с 1.2%, ябълки – със 7.7%, цитрусови и южни плодове – с 5.7%, захар – с 1.1%, газирани напитки – с 1.9%, вина – с 0.4%, и други.