Митингът на ГЕРБ в Пловдив няма нищо общо със студентските протести

Тази вечер Ранобудните студенти написаха на Б. Борисов, че го чакат да си тръгне. Той: Надявам се Станишев и Местан да ви четат

СУ протестБойко Борисов, който обяви днес, че ще организира протестен митинг в Пловдив в събота, предизвика реакцията на Ранобудните студенти тази вечер. Лидерът на ГЕРБ каза предиобед следното: „Хиляди хора призовават да оглавим протестите, да се намесим в тях. Ние до този момент не сме го правили. Затова сега дадох указания – в събота, в 12.00 часа ще направим един протест на ГЕРБ, със знамена, партиен протест, за да видят когато иска ГЕРБ да прави протест за оставка, как се прави. Протестът ще е в Пловдив, в 12.00 часа. След това имаме среща с всички кметове на ГЕРБ там.”

„Оглавяването“ накара Ранобудните студенти да излязат със специална позиция към бившия премиер, която публикуваха във Фейсбук“

Днес бившият премиер Бойко Борисов произведе абсурдното твърдение, че народът го чакал да оглави антиправителствените протести. Като потърпевши от полицейско насилие от вчера, достигнало пикът си в полицейската държава, за чиято несъразмерна ескалация ГЕРБ положиха немалко усилия, държим да кажем следното:

Вярно е, че държавата има монопол над легитимното насилиев обществото. Но нормално ли е най-бедната членка на ЕС да е страната с най-висок брой полицаи на глава от населението? Вчера абстрактната полицейска статистика се актуализира и на свой гръб изпитахме мощта на МВР, подплатена с голяма доза нелегитимно и отказващо да се легитимира насилие. За самочувствието на МВР да погазва закона носи отговорност и г-н Борисов като бивш главен секретар на МВР и министър-председател. 

Г-н Борисов,

явно се затруднявате да разберете защо е невъзможно не само да ни оглавите, но и да се върнете на власт с наша подкрепа. Затова нека стане ясно, че политиката, която въплащавате е в разрез с идеологията ни и борбата ни за една бъдеща държава, която се грижи за гражданите си, а не ги изоставя, както вие направихте. Вие обезкървихте здравеопазването и образованието ни, за да подсилите силовите структури и да се занимавате с подслушване докато народът се самозапалваше в отчаянието си. Вашата страхлива оставка беше пиар ход, но няма да позволим да бъдем употребени за следващия Ви (както и от която и да е партия).

Ние се уморихме от всички лица, говорители и предводители на прехода. Не сте изключение от тази група. Направете си труда да прочетете съдържанието, което Окупацията ни произвежда и сам ще се убедите, че нямаме допирни точки. Не можете да се разпознаете в движението ни, без да рискувате да се разпадне идентичността Ви. Никой не ви е дал мандат да говорите от наше име и да ни асимилирате към вашата партия. Нека това бъде ясно и за бившия Ви неформален коалиционен партньор Атака, който произведе несъгласуваното определение в изречението „Малките ИЗРОДЧЕТА на сикаджията Бойко в действие“. То не е съгласувано и със самите нас. Честно казано, не се обиждаме на „изродчета“, но дълбоко ни обижда да ни казват, че сме „на Бойко“. 

Ние не ви чакаме да ни оглавите, а да си тръгнете.

Отговорът на Бойко Борисов от неговия Фейсбук профил не закъсня. Ето какво написа лидерът на ГЕРБ:

Прочетох позицията на Ранобудните студенти. Искам да уточня, че ние организираме партиен протест за оставка на това правителство тази събота в Пловдив. Този протест е за нашите симпатизанти, за тези милион и сто хиляди души, които гласуваха за ГЕРБ и ни поставиха на първо място, а сега ги управлява неестествената Тройна коалиция. Тези хора ни призовават да ги поведем. И това е първото политическо организирано мероприятие на ГЕРБ, на което нашите симпатизанти са добре дошли. Именно затова протестът на ГЕРБ ще бъде в Пловдив, за да не пречим по никакъв начин на студентите и на другите протестиращи, които нямат нищо общо с нас и да покажем на управляващитe как се прави, когато ГЕРБ протестира и им иска оставкaта. Дано след всичките лъжи днес Станишев и Местан също прочетат позицията на студентите.

Leave a Comment