Бонуси върху държавната заплата – някъде по 144 лв. месечно, другаде – тайна

НОИ

В НОИ са взимали по 144 лева месечно над заплатата

Министерството на финансите и ДКЕВР отказаха отговор, в МВР не са раздали и лев, зам.-социални министри взели по 11 700 лева

Близо 7 млн. лева бонуси са получили чиновниците в НОИ за цялата 2012-та година. Това отговориха от Националния осигурителен институт в отговор на запитване на „Дарик” за размера на допълните възнаграждения. Миналият ден от Финансовото министерство отказаха отговор на същия въпрос за бонусите.От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране също предпочетоха да замълчат, тъй като това била „лична информация и не се отнасяла пряко до обществения интерес към работата на комисията.”

Средната месечна заплата в Националния осигурителен институт е малко над 820 лева, съобщават от пресцентъра на НОИ.

Допълнителните суми са разпределени между 4000 служители, като ръководителите на ведомството не са получавали бонуси. Средният им размер е по 144 лева месечно, а общо „стимулирането” възлиза на повече от 6,95 млн. лева. От НОИ уточняват, че парите са в рамките на бюджета на институцията, а допълнителните възнаграждения за добре свършена работа не са се увеличавали от 2009 г. Въпреки че по закон имат право да си раздадат бонуси до 30 процента от разходите за заплати, те са дали 17,6 на сто отгоре.

Отговорът на същия въпрос, отправен към Комисията за финансов надзор, сочи, че служителите са си разделили 470 000 лева „отгоре”, или средно по 179 лева месечно. Ръководството на комисията не е сред получилите бонуси.

Доста повече са парите, разпределени в Министерството на външните работи. Допълнителните средства за постигнати резултати са 823 500 лева, като министърът и заместниците му не са сред наградените.

В социалното министерство в началото на миналата година са получени 203 000 лева, които обаче са за резултати, постигнати през 2011 г. След промените в закона бонуси не са получавани. Зам.-министрите и главният секретар са получили 11 700 лева, но те са дарени.

В МВР пък не са раздавани никакви бонуси – нито на редовите служители, нито на ръководството на министерството.

 

Leave a Comment