Янка Давчева: Бях болна от диабет, излекувах се сама
Истинска история за това как можеш да оздравееш без лекарства и лекари
През 2007 г. Янка Давчева от Пловдив разбира, че е болна от диабет* – втори тип. Това се случва при годишно профилактично изследване, което установява, че кръвната ѝ захар е 7.8 милимола на литър. Янка дава проби в няколко лаборатории с надеждата, че има грешка. Но всички потвърждават, че кръвната ѝ захар е значително над нормата. Други изследвания за това заболяване – нарочно натоварване на организма с глюкоза, за да се види реакцията му, както и с гликиран хемоглобин, потвърдили диагнозата.
„Личният лекар ми предписа строга програма – без храни с рафинирана захар и с много движение. Бях толкова притеснена, че моментално спазих инструкциите“, припомня си Янка Давчева. Тя е химик по образование и доктор на науките.
След няколко месеца жената повторила изследванията, но те не показали никакво подобрение. Затова ѝ изписали лекарството глюкофаж в доза 1000 мг на ден и ѝ препоръчали да отслабне с 10 кг. Лекарят ѝ обяснил, че ще се наложи да пие лекарството „докато е жива“.
Минала една година в стриктно избягване на захари, много движение, чувствително отслабване и ежедневно приемане на лекарството. Последвало нови изследване, а резултатът бил плачевен. Ендокринологът завишил двойно дозата – на 2000 мг глюкофаж.
И малко след това започнала щастливата развръзка – Янка заминала при децата си в Америка и там се излекувала. Съвсем сама.
Избавлението
„В САЩ можеш да си закупиш на много поносими цени тест лентички за измерване на захарта и глюкомер. Прекарах там почти година и всеки месец си купувах по 100 лентички. С тяхна помощ можех да следя ефекта на всяка храна, която приемам. Направих си дневник и стриктно си записвах резултатите. Така изхвърлих лошите храни от менюто си и започнах да приемам само полезните. Няколко месеца по-късно спрях напълно лекарството. Скоро ще стане година откак казах сбогом на диабета“, разказа с много настроение Янка.
Кои са вредните храни според тест лентите
Неестествените продукти вече са абсолютно табу за Янка Давчева. Под „неестествени“ тя разбира чипсове, всичко, което е пържено, захарните продукти, включително и шоколада, стига той да не е оригинален черен с преобладаващо съдържание на какаова маса. Газираното също е изхвърлено от менюто. Свинското е в миналото. Когато готви, Янка използва растителни мазнини след като свали тенджерата от котлона. Микровълновата фурна е изгонена завинаги от кухнята.
Правилните гозби
„Консумирам до три пъти седмично риба – скумрия и сьомга. Изключително полезна храна е, защото съдържа ненаситени мазнини от групата Омега 3“, посочи Янка.
В САЩ тя привикнала към един витаминозен коктейл, наричан там „смути“. Приготвя се на място от целина, спанак и зелена ябълка, които се раздробяват, а към напитката се добавя лимон и една лъжичка спирулини (водорасли).
Дори и най-сладките плодове не са вредни за застрашените от диабет, с едно единствено изключение – гроздето. Янка Давчева не купува грозде, но пък за сметка на това пие всяка вечер чаша Каберне. То е изключително полезно за сърцето, а и съдържа в изобилие антиоксиданти, разкри тя.
Листните зеленчуци се ползват с особено предимство в менюто ѝ, тъй като съдържат много витамини от групата В, а също така и хлорофил и антиоксиданти. Въобще – всички зеленчуци са ѝ любими, а като ги приготвя на салата, ги овкусява само със студено пресовани растителни масла и най-вече със зехтин, плюс лимон. Ако използва слънчогледово масло, то е шарлан, а не олио, което се извлича след топлинна преработка. „Всяка мазнина, която е минала през термично третиране е вредна“, сто процента убедена е Янка Давчева, а тъй като е химик по диплома, може да ѝ се вярва. Освен това нейната докторска дисертация е на тема автоокисляване на мазнините и природните антиоксиданти.
Ядките също са сред предпочитаните храни, особено орехите и бадемите.
Сутрешната закуска обикновено включва кисело мляко със смляно ленено семе, сусам, слънчогледово семе, канела и цветен прашец.
Месото не е изключено от дневното меню, като Янка използва най-вече пилешкото и телешкото.
Здраве плюс
Храните не трябва просто да се пазаруват оттук и оттам. Човек трябва да е сигурен, че те са екологично чисти, е новото правило, което щастливо излекувалата се жена, спазва. Тя сама си подквасва киселото мляко, а прясното го купува от животновъди, които не използват хормони при отглеждането на животните.
Яйцата са от наистина щастливи кокошки, които живеят в селските дворове.
От село Янка се снабдява и със зеленчуците.
Изобщо, от известно време тя е много прецизен купувач на храни, тъй като е убедена в мъдростта, че „ние сме това, което ядем“.
Движение
„Да се движиш е радост и здраве“, казва днес Янка. Всеки ден тя изминава от 3 до 5 км, а когато е в планината – и повече. Отделно от това изпълнява различни упражнение. Изкарала е едногодишен курс по йога, посещавала е фитнес с личен инструктор.
Напред
Янка Давчева има намерение да сформира група за взаимопомощ и обучение в двигателна активност и здравословно хранене на жени в зряла възраст с метаболитни нарушения. Според нея доста хора се намират в състоянието, в което тя е била преди да се излекува. Търсят път да излязат от него, а не го намират. „Искам да им помогна, тъй като натрупах много знания и личен опит, докато се справя с болестта. Вече съм здрава и трябва да покажа и на другите хора изхода от диабета“, убедена е тя.
*Днес е Световният ден на диабета, който се чества от 1991 г. по инициатива на Световната здравна организация.
1 Comment