За по-дълго съхранение са подходящи късните сортове зеле

Топлата есен ще остави задълго късните сортове зеле в градините. Част от продукция се използва за туршии и приготвяне на кисело зеле, но друга трябва да се съхрани.
За съхранение за по-дълъг период са подходящи късните есенни сортове, които са много богати на захари, пише „Български фермер”.

За съхранение за по-дълго са подходящи късните есенни сортове зеле

За съхранение за по-дълго са подходящи късните есенни сортове зеле

За целта се избират само здрави и стегнати зелки. Преди това главите се почистват от най-горните един-два листа, които може да са замърсени или завехнали. Така подготвените зелки се поставят в помещението за съхранение. Зелките се редят шахматно с кочана нагоре. Най-добре е да се поставят на етажерки, като се слагат до 2-3 реда.

Подходящите условия са: температурата в помещението да е около 0 и 4 градуса, без големи колебания, а влажността на въздуха – между 90-95%. Препоръчва се помещението редовно да се проветрява. Освен това зелките трябва да се преглеждат и ако се забележи загниване, спаружване или друга повреда, да се отделят и консумират веднага.

Leave a Comment