Мехмед Дикме: Не ми трепна сърцето от извинението на Станишев

Единственият, който може да реши за предсрочни избори е Орешарски

Мехмед Дикме„Сергей Станишев не беше искрен, когато се извини за Възродителния процес„, отсъди тази вечер по bTV Мехмед Дикме, бивш земеделски министър от кабинета на Сакскобургготски и бивш член на ДПС, напуснал партията по своя воля. Дикме обясни, че той, и неговите родители, и неговите близки са били пострадали от процеса и иска да се затвори вече тази страница. Той обаче е сигурен, че не може да си искрен в извинението си и да назначаваш на водещи позиции в държавата хора, които са участвали в насилието над българските турци през 80-те години. Едно искрено извинение трябва да бъде съпроводено със споменаването на имената на виновните, „тези 5-6 човека“, които навремето са взели решението за Възродителния процес. И върху тях да има възмездие.

„Нашите политици да спрат да експлоатират болката на хората и вместо това да се обединят около каузи, които да подобрят живота в районите с турско население“, предложи събеседникът, като добави, че в някои от тези населени места безработицата е над 30%. А по-късно вметна: „За съжаление политиците не се обединяват около каузата, а около баницата.“ Според него в ДПС са влезли хора, които изобщо не са наясно с живота на изстрадалите турци, нито пък се интересуват от него. Доган пък ги е приел, защото ги обединяват финикийските знаци.

Според него БСП и ДПС няма да разрушат съюза си, защото нито БСП може да намери друг партньор, нито движението да се опре на друга партия.

Дикме обвини политиците, че зловещо разделят народа. „Имаме протест и антипротест, митинг и антимитинг, подкрепа и антиподкрепа. Имаме вече народ и антинарод. И това е само, за да може определен политически кръг да живее по-добре“, възмути се гостът на „Лице в лице“. Той се учуди, че за митинга в събота БСП и ДПС е трябвало да си докарат електората с автобуси. Даде пример с човек от митинга, който дори не е знаел името на действащия министър-председател. „В столицата живее една трета от населението на страната. Щом като не могат от тук да съберат 50 000 души, а трябва да ги карат от провинцията, то значи са паднали много ниско. Това е вече гавра с народа“, каза отвратен събеседникът.

Версиите на Мехмед Дикме за разкритията около Христо Бисеров са три. Първо, според него ЦРУ няма да си играе да подава сигнали за дребни преводи от 200-300 хиляди долара. Ако сигналът наистина е от чужда служба, става въпрос за значително по-голяма сума. Освен това удряйки Бисеров, чуждите служби може би изпращат съобщение на друг, предположи Дикме, подсещайки се за поговорката „Думам ти щерко, сещай се снахо“.

Третият вариант е Христо Бисеров „да е получил икономически сблъсък с Ахмед Доган“, в резултат на който бившият зам.-председател на партията вече е с две обвинения. „Това е най-малкото, което Доган може да направи. Той има такъв капацитет“, усмихна се странно Мехмед Дикме.

Бившият министър вижда, че България е в тотална международна изолация. „У нас никой чужд държавник не идва и никой не ни кани“, подкрепи думите си той. „Дори и премиерът каза, че не може да гарантира на чуждите инвеститори политическа стабилност.“ Дикме е убеден, че повече от всичко друго на България са ѝ необходими нови избори, за да се стабилизира обстановката и да се успокоят инвеститорите.

На въпроса кой трябва да реши дали и кога да има предсрочни избори, Мехме Дикме бе категоричен: „Само Пламен Орешарски може да вземе такова решение. Никой друг. Ако той подаде оставка, без него БСП и ДПС ще са безпомощни.“

 

Leave a Comment