19 ноември: Джоди Фостър, заради която Рейгън е прострелян, става на 51 г.

Ролята, с която светът запомни американската актриса, е на агент Стърлинг

Джоди ФостърДнес, 19 ноември, американската актриса Джоди Фостър става на 51 г. Личността ѝ има магическо влияние върху хората, като за някои от тях дори е фатално. На 30 март 1981 г. непознатият Джон Хинкли ѝ изпраща писмо със следния текст: „Джоди, след час ще убия президента Рейгън, но ако ти потвърдиш, че имам шанс да завоювам твоето сърце – аз ще се откажа от тези мисли. Реших се на тази стъпка, само защото не зная какво още да направя, за да привлека твоето внимание. И помни, че всичко е заради теб.“

Ужасяващо е, че Хинкли не се шегува, не шантажира. В същия ден Рейгън, прессекретарят му Джеймс Брейди, а и две други лица са простреляни от него. Куршумът пропуска сърцето на президента с не повече от 3 сантиметра и уцелва белия му дроб, което спасява живота му. „Надявам се, че сте републиканци ”, казва той на хирурзите, макар, че те не са. А доктор Джиорандо му казва „Днес всички сме републиканци, г-н президент.” След атентата Джоди пише писмо до медиите, озаглавено „Защо аз?“.

Джоди Фостър е актриса от световна величина. Още преди да навърши 30 години, тя вече е спечелила два Оскар- за ролите си в „Обвинената“ от 1988 и „Мълчанието на агнетата“ от 1991.

Истинското ѝ име е Алиша Крисчън Фостър. Баща ѝ е напуснал семейството си още преди тя да се роди. На 3-годишна възраст Фостър участва в реклами за плажно масло с игривото си, мило детско личице.

Първата ѝ роля в киното е във филма на Скорсезе „Алис не живее вече тук“. Тогава Джоди е на 12 години. Следващото ѝ участие след 2 години отново е при Мартин Скорсезе във филма „Шофьор на такси“. Когато Роберт Де Ниро я вижда, остава недоволен. „Та тя е съвсем обикновена“, възкликва той за момичето, което трябва да изиграе ролята на невръстна проститутка. Впоследствие обаче Де Ниро я признава като една от най-великите актриси.

Фостър завършва университета „Йейл“ със специалност литература през 1985 г., като междувременно не спира да снима филми.

Най-запомнящото ѝ участие е в „Мълчанието на агнетата“ като агент Кларис Стърлинг. Тогава Джоди Фостър се запознава с Антъни Хопкинс, който изпълнява Ханибал Лектър. Американските вестници не спират да пишат за любовта, която избухва между двамата. Говори се, че двете деца на Фостър са именно от него –  Чарлс (1998) и Кит (2001). Джоди реже слуховете с обяснението, че е избрала от каталог донорите бащи. Нейни близки я описват като фанатична майка, която сама се грижи за децата си – сама им готви, води ги в детските градини и после в училищата, и силно се страхува да не ги застигнат някакви беди.

Джоди Фостъп се е пробвала като продуцент и режисьор в някои не лоши филми като „Нел“,Джоди Фостър който разказва за жена, която живее в гората и говори на измислен от нея език. За него тя получава 4 номинации за Оскар. Под нейна режисура е и „Контакт“ през 1997 г. През 1999 година създава друг забележителен образ във филма на режисьора Анди Тенънт – „Анна и кралят“. Астролозите кръщават астероид на нейното име.

Силното излъчване на Джоди Фостър привлича медиите, които не спират да проявяват интерес към личния ѝ живот. Пресата открито я нарича лесбийка и засипва с въпроси: Защо никога не сме виждали мъж до Кларис? 

Мълчанието на Джоди по отношение на личния й живот е единственото ѝ спасение. Едва в последните години Фостър си признава открито, че е лесбийка. В слово при получаването на награда на „Холивуд репортьор“ Джоди косвено потвърждава връзката си с продуцентката Сидни Бърнард, като казва: “Прекрасната Сидни, която е с мен и в добро, и в лошо”.

Независимо от ориентацията ѝ, Джоди Фостър продължава да е невероятна, макар и на тази възраст. Тя е сред малкото холивудски звезди, които не са си направили пластични операции и нямат намерение да се състезават с годините. Фостър е това, което е и то е напълно достатъчно, за да вълнува и възхищава.

Leave a Comment