Мирослав Найденов: Не бойте се, Програмата за селските райони няма да спре

Бившият министър отхвърли да има вина заради натрупаните милиони и каза, че всеки ноември е получавал подобни писма от ЕК

Мирослав Найденов„Всяка година през ноември Министерството на земеделието и храните получава писмо от Европейската комисия за средствата, които трябва да усвои по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) до края на годината. Тези писма са нещо обичайно. Моето министерство използваше всички ресурси, правеше и авансови плащания, само и само да усвои парите по ПРСР. Досега никога не сме успявали да ги похарчим на 100%. Винаги оставаха към 10 на сто, които губехме. Няма драма в това писмо. Не бойте се, Програмата няма да спре“, обърна се към земеделските производители бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Той бе гост на bTV тази вечер по повод днешната пресконференция на проф. Греков и заместника му Явор Гечев относно риска от загубата на 278 милиона евро.

Мирослав Найденов бе категоричен, че нито той, нито експертите под неговото управление имат някаква вина за големия обем неусвоени средства. Според него пиарите на министъра са го посъветвали грешно да направи пресконференция и да прехвърли вината на предишното управление. Найденов отказа да бъде натоварен с такава вина. Той си обясни реакцията на наследниците си с неопитност.

„Когато аз станах министър, ЕС беше блокирал всякакви плащания към България. И тук ще бъда откровен и ще кажа, че правителството на Бойко Борисов отблокира всички парични потоци и усвояваше много добре европейските средства. Като току-що назначен министър, аз лично ходих в Брюксел, за да се моля да деблокират средствата по програма Сапард и успях. Но не съм правил пресконференции, за да говоря срещу предишните“, каза Найденов.

Той допълни, че като министър е спазвал стриктно обещанията си към различните браншове. Дори е бил готов да си подаде оставката, ако се размине с посочената дата за плащания към животновъди, зърнопроизводители и т.н.

Относно пиарските договори за популяризиране на ПРСР чрез създаване на профили във Фейсбук и Туитър, Найденов заяви, че те са проверявани както от българската прокуратура, така и от ОЛАФ, и по тях няма открити нарушения.

 

 

 

Leave a Comment