20 ноември: Полицията арестува най-големия руски сериен убиец Чикатило

Серийният убиец е наричан „Канибала от Ростов“

На днешния ден през 1990 година руската милиция арестува най-големия сериен убиец на републиката – Андрей Романович Чикатило. Наричат го „Канибала от Ростов“ и има защо – в периода между 1978 и 1990 г. той е убил, осакатил, изнасилил и изял части от 56 души, повече от които деца.

Чикатило е роден в малко селце в Украйна на 16 октомври 1936 г. От дете страдал от хидроцефалия, имал множество проблеми, между които и това, че се напикавал в леглото до доста голям, заради което непрекъснато бил пребиван от майка си. Тя разказала на бъдещия убиец, че имал по-голям брат Степан, който по време на историческия глад през Втората световна война, бил отвлечен и изяден. За това няма доказателства, но се предполага, че самото семейство на Чикатило е извършило този ужасяващ акт.
Серният убиец бил добър ученик, но не го приели в Московския университет и той завършил военна служба. След това се преместил да живее в Родионово-Несветаевски, където започва работа, жени се и му раждат две деца – момче и момиче.

Чикатило

Чикатило

Една доста любопитна подробност е, че през 1971 г. Чикатило получава научна степен в областта на литературата, тъй като учи задочно и става учител в Новошахтинск. Но още тогава се проявява злият демон – непрекъснато го местят от училище на училище, защото получават непрекъснати оплаквания за опити за физическо насилие.

През 1978 г. той се премества в Шахти и там извършва първото си сериозно престъпление. На 22 декември той изнасилва и убива 9-годишното момиченце. За престъплението е арестуван, осъден и убит друг човек, въпреки доказателствата, които сочат връзка между Чикатило и убийството.
През 1981 г. серийният убиец губи учителската си длъжност и започва работа в местна фирма. През 1982 г. след дълго „мълчание” Чикатило убива седем души.

Той има собствен стил за привличане на жертвите, прикотквайки избягали деца и млади скитници по автобусни спирки и жп гари. Води ги до близката горичка, където по мъчителен начин ги умъртвява.
През 1983 г. Чикатило убива 4 души. Тъй като милицията открива много тела, тя се задейства, разпитани са над 15 хиляди души, правят се арести на познати сексуални насилници и престъпници, като един по един се отсяват.

Чикатило обаче продължавал с убийствата – през 1984 г. той умъртвил 15 души.
Полицията го арестува, заради подозрително държание на една автобусна спирка в Ростов на Дон, разкрити са доста неща от миналото на престъпника, но не и за серийните убийства. Той е осъден на една години, но е прекарал в затвора само три месеца и го напуска през 1984 г.
След като излиза от затвора Чикатило си намира нова работа в Новочеркаск, където за малко се кротва. Но не издържа дълго и през август 1985 г. умъртвява две жени в два отделни случая. Следващото му убийство е на младо момче през 1987 г., поседвани от още два случая в два различни града – в Запорожието и в Ленинград.

Заради новите жертви около Ростов, полицията отново подновява разследването и Чикатило минава за известно време в нелегалност.

"Канибала от Ростов"

„Канибала от Ростов“

През 1987 г. той обаче подновява убийствата, но далеч от околностите на Ростов. Той убива една жена в Красний-Сулин през април, като убива още 8 души през същата година, включително две жертви в Шахти. Отново има дълга пауза докато Чикатило не възобновява своята дейност, убивайки седем момчета и две жени през 1990 г.

Откриването на едно от телата близо до спирката в Лескоз кара милицията да повиши бдителността си и да увеличи патрулите. На 6 ноември Чикатило убива и осакатява Света Коростик. Вижда се, че неговата предпазливост все повече намалява. Когато се връща от гората, той е спрян от милицията, но после е освободен. На 20 ноември 1990 г., след като поведението му отново буди подозрение у милицията, той е арестуван.

В края на ноември и началото на декември Чикатило се признава за виновен и описва петдесет и шест изнасилвания и убийства, извършени от него. Той признава, че е пиел от кръвта на жертвите си и е изяждал части от тях.

На 14 април 1992 г. е съдебният процес срещу „Канибала от Ростов“. На него Чикатило заявява че е грешка на природата, че е един обезумял звяр. Процесът приключва през юли, а присъдата е отложена за 15 октомври, на която той осъден на смърт за всяко едно престъпление. Чикатило е разстрелян в тила на 14 февруари 1994 г.

Leave a Comment